Ingezonden persbericht


Persbericht ChristenUnie-SGP Rotterdam - 23 november 2012

ChristenUnie-SGP Rotterdam: "Heroverweeg investering peperduur Stadskantoor"

De Rotterdamse ChristenUnie-SGP wil dat de gemeenteraad haar besluit om ruim 100 miljoen te investeren in een nieuw Stadskantoor herziet. Volgens raadslid Setkin Sies werpt het inzicht van de architect dat de huidige dure constructie niet langer noodzakelijk is, een nieuw licht op de gemeentelijke investering: "De kans is groot dat we als gemeente veel te veel geld betalen dan puur noodzakelijk. Er komen nu alleen werkplekken voor ambtenaren en woningen in het nieuwe Stadskantoor, daar hoeft het gebouw niet voor te 'zweven'."

Het nieuwe Stadskantoor is zo ontworpen dat het gebouw door middel van een complexe stalen constructie 'zweeft' boven de grond. Zo ontstaat er een grote kolomvrije begane grond waar de nieuwe Rotterdamse stadswinkel had moeten komen. De stadswinkel is echter wegbezuinigd uit het plan waardoor er nu "een Stadskantoor tot stand wordt gebracht rond de essentie van het gebouw, terwijl de essentie zelf niet wordt gerealiseerd.", aldus de architect zelf bij de behandeling van het ontwerp in de commissie Welstand en Monumenten.

Nieuw inzicht

Een jaar geleden besloot de Rotterdamse gemeenteraad, met een overgrote meerderheid (43 voor, 2 tegen), desondanks te investeren in het grote vastgoedproject. De ChristenUnie-SGP stemde tegen. "Toen wist men namelijk al dat de enorme publieke ruimte op de begane grond leeg zou blijven. Deze discussie is dus niet nieuw. Maar het inzicht van de architect werpt wel een nieuw licht op de investering van de gemeente.", aldus Sies. "Als een belangrijk deel van het ontwerp gericht is op de realisatie van een hoogwaardige publieke ruimte op de begane grond en deze functie valt weg door bezuinigingen, dan lijkt het mij niet meer dan logisch het ontwerp te herzien. Helemaal als dit een besparing op de totale investering kan betekenen."

De ChristenUnie-SGP heeft het college, door middel van schriftelijke vragen, gevraagd uit te zoeken wat het zou kosten/opleveren om het ontwerp van het Stadskantoor te herzien. "Het ontwerp zodanig herzien dat het alleen nog dienstbaar is aan de overgebleven functies, zou nog wel eens een forse besparing op de gemeentelijke investering kunnen opleveren. Dit vraagt echter wel om bestuurlijke moed...”

Bouwen voor leegstand

De ChristenUnie-SGP heeft zich altijd verzet tegen de bouw van het peperdure Stadskantoor. De belangrijkste reden hiervoor is dat er momenteel een grote hoeveelheid aan kantoren leeg staat in de stad die uitstekend als huisvesting voor ambtenaren kunnen dienen. "Door van diverse locaties in de stad te verhuizen naar het Stadskantoor creëert de gemeente zelf ook onnodige leegstand in de stad. Dit is volgens mij niet het voorbeeld dat we als gemeente aan de markt willen geven.", aldus Sies.

Geen verwijt architect

De kritiek van de ChristenUnie-SGP is op geen enkele wijze een verwijt richting de architecten. "Maar ik vind het wel van essentieel belang dat we publiek geld zo goed mogelijk besteden. En als we er dan achter komen dat een deel van een investering wellicht overbodig is, dan zie ik het als mijn taak om aan de bel te trekken."

De ChristenUnie-SGP heeft hierover de volgende schriftelijke vragen ingediend:


Noot voor redacties

Deel: ' ChristenUnie-SGP 'Heroverweeg investering peperduur Stadskantoor' '
Lees ook