Christiaan Huygens College winnaar OnTroerendGoed Award


Eindhoven, 20111215 -- Het Christiaan Huygens College werd gisteren uitgeroepen tot duurzaamste gebouw van Eindhoven en onderscheiden met de OnTroerendGoed Award 2011. De jury, onder leiding van Elphi Nelissen, heeft in totaal zeven inzendingen beoordeeld. Volgens de jury is het Christiaan Huygens College “...een ware trendsetter voor Nederlandse Onderwijsgebouwen. Een gebouw dat zeer goed aansluit bij de gebruikers en onderwijskundige doelstellingen. De maatschappelijke impact van het gebouw is door de onderwijsfunctie erg groot."

De jury vervolgt haar oordeel: "... het gebouw er uit sprong door de wijze waarop het gebouw met zijn design prachtig past in de omgeving en dat het een gebouw is dat de stad Eindhoven op de kaart zet; uit de hele wereld komen ontwerpers en ontwikkelaars het gebouw bezoeken.

Het is het eerste energieleverende schoolgebouw van Nederland. De directeur van de school, Martin van den Berg, wenste een gebouw dat ‘nog opvallender en bekender’ zou worden als het nabije congrescentrum Evoluon. RAU beantwoorde de vraag met een in het oog springend en zeer innovatief ‘ruimteschip’ met veel daglicht en een gezond binnenklimaat. 500 vmbo en havo leerlingen volgen hier praktijk en theorie lessen.

Het gebouw ‘Olympia’ is de derde vestiging van het Christiaan Huygens College en is gelegen op het sportpark de Botenlaan in het westen van Eindhoven. De grote open groene kavel bood de mogelijkheid om een dynamisch en vrij volume met een alzijdig aanzicht te maken. Naar het zuiden bieden terugspringende terrassen verblijfsruimte in de zon, terwijl de gevel op de noordzijde vlak is.

Achter dit opvallende uiterlijk schuilt een rationeel plan. Op de hoeken van een denkbeeldige gelijkzijdige driehoek staan 3 verticale servicekernen. Alle dienende functies, zoals trappen, toiletten, techniek, lockers en de lift zitten in de drie verticale kernen. Dankzij deze bundeling van functies kunnen de rondom de kernen gelegene onderwijsruimten vrij ingedeeld worden. Daarmee is het gebouw toekomst bestendig en kan aan veranderende onderwijsbehoeften aangepast worden.

Het compacte volume heeft een relatief klein gevel oppervlak wat energetisch voordelig is. De bandramen in de gevel hebben allemaal dezelfde maat. Hierdoor wordt de veelzijdige gevel bouwkundig gesimplificeerd.

Geen van de drie verdiepingen lijkt op de andere. De verdiepingen bewegen zich om de kernen, rond de een als cirkel en rond de beide andere als lemniscaat. Deze vormen maken per niveau een progressie van kern naar kern. Daardoor ontstaat op elke verdieping een, schijnbaar willekeurig geplaatste, transparante tussenruimte. Op de begane grond is dit de aula, daarboven glazen vides die veel daglicht in het gebouw laten. Elke vide kijkt uit op een van de drie pleinen rondom het gebouw. Deze pleinen dienen ter ontsluiting, met aparte ingangen voor leerlingen, docenten en toegang tot de omliggende sportvelden en de sporthal.

Het kleur gebruik heeft in het interieur een andere functie als in het exterieur. De brons en goud gekleurde gevel geeft het gebouw een kostbare uitstraling. Het wil tonen dat de gebruikers waardevol en kostbaar zijn voor de toekomst van onze maatschappij. In het interieur heeft het kleurgebruik een praktische benadering. De drie service kernen hebben ieder een eigen primaire kleur, geel, groen of blauw. Hiermee helpen ze op een eenduidige manier bij de oriëntatie in het gebouw.

Dankzij gebalanceerde ventilatie en vloerverwarming en -koeling wordt het gebouw op gezonde en zeer energie-efficiënte manier geklimatiseerd. Een primeur is het energiedak van de school, dat in samenwerking met SolarTech, Volantis en de TU Eindhoven is ontwikkeld. Door de twee zongevoelige lagen kan op de dezelfde dakoppervlakte warmte-energie en elektriciteit opgewekt worden. Op zonnige dagen produceert het gebouw zelfs meer energie dan het nodig heeft. Dit overschot aan warmte energie wordt via een lokale smart grid met de sporthal en een toekomstige woonwijk gedeeld. Als alle onderdelen van de smart grid klaar zijn, zal de gezamenlijke jaarlijkse besparing in energiekosten 130.000 euro bedragen.

De vooruitstrevende omgang met energie sluit niet alleen aan bij de duurzame ambities van de Gemeente Eindhoven, maar zal hopelijk het beginpunt vormen voor een lange traditie van CO2-neutrale en energieleverende schoolgebouwen.

Bezoek de website voor foto's: https://rau.eu/2011/12/christiaan-huygens-college-winnaar-ontroerendgoed-award/


Deel: ' Christiaan Huygens College winnaar OnTroerendGoed Award '




Lees ook