Cab forward design voor grote leefruimte

Chrysler Stratus succesvolle zakensedan

De Chrysler Stratus, de succesvolle zakensedan van Chrysler, wordt in het modeljaar '99 getooid met de nieuwe grille: de Chrysler-badge met vleugels, zoals op de Chrysler 300M. De Stratus ondergaat overigens geen veranderingen, aangezien het concept met een eigentijdse model, rijk uitrustingsniveau en uitgebreid gamma aan vier- en zescilinder motoren nog geheel up-to-date is. In de Chrysler Stratus wordt al het goeds van een moderne Amerikaanse zakensedan en typisch Europese uitstraling gecombineerd. De sedan heeft onmiskenbaar het uiterlijk van een vierdeurs zakenauto pur sang en levert overeenkomstige prestaties. Chrysler heeft hieraan echter een aantal typische Amerikaanse ingrediënten en stijlelementen toegevoegd, die de auto een bijzondere plek geven in zijn klasse.

Eén van de meest attractieve aspecten van de Stratus is de enorme leefruimte. Deze is te danken aan Chryslers 'cab-forward'-concept, waarbij de wielen zo ver mogelijk op de hoeken van het chassis zijn geplaatst. Bovendien wordt de voorruit volgens dit concept ver naar voren geplaatst, eveneens om meer ruimte voor de inzittenden te creëren.

Rijk uitrustingsniveau Het rijke uitrustingsniveau is traditioneel Amerikaans. De Stratus is verkrijgbaar in twee uitvoeringen, LE en LX. De LE-versies zijn standaard uitgerust met elektrisch verwarmbare en te bedienen buitenspiegels, getint glas, een uiteraard CFK-vrije airconditioning, een in hoogte verstelbare stuurkolom, zogeheten 'one touch' elektrische raambediening aan bestuurderszijde en een RDS audiosysteem. De LX beschikt bovendien over ABS, een zesvoudig elektrisch verstelbare bestuurdersstoel, mistlampen voor, koplampsproeiers, speedcontrol, cd-wisselaar, houtnerf accenten en een met leer bekleed stuur. Lederen stoelbekleding en verwarming van de voorstoelen zijn standaard in de LX.

Vanzelfsprekend voldoet de Stratus ruimschoots aan de strenge Amerikaanse veiligheidseisen. Daarom zijn alle modellen standaard uitgerust met twee full-size SRS airbags, stuurbekrachtiging, onafhankelijke wishbone-wielophanging voor en achter, geïntegreerde en in hoogte verstelbare driepunts rolgordels voor en achter en extra stevige stoelen.

De Stratus biedt de berijder twee keuzemogelijkheden voor de motorisering: een krachtige, economische 2.0 liter viercilinder met zestien kleppen, gecombineerd met een handgeschakelde vijfbak (vermogen 98 kW/131 pk) of een 2.5 liter 24-kleps V6 (118 kW/161 pk). De tweede motorvariant is gekoppeld aan Chryslers Autostick(r) transmissie. Deze transmissie kan als een volledig automatische transmissie worden gehanteerd, maar via kleine handbewegingen van de versnellingshendel naar rechts of naar links kan de bestuurder heel snel zelf in de vierbak de gewenste overbrenging kiezen, zonder te koppelen. De automatische transmissie met Autostick(r) is een optie in de 2.0i LE. Het prijsniveau van de Stratus loopt van 49.995 tot 76.845.

Deel: ' Chrysler Stratus succesvolle zakensedan '
Lees ook