CIH virus staat op het punt toe te slaan

Data Fellows biedt gratis remedie aan op http://www.DataFellows.com/cih/

Espoo, Finland, 21 April 1999 - Data Fellows, een van de meest toonaangevende ontwikkelaars van anti-virus- en encryptie-software, waarschuwt computergebruikers voor een computervirus dat op de “CIH-Maandag” , 26 april 1999, geactiveerd wordt.

Het virus, genaamd CIH 1.2, vormt geen risico voor de gebruikers van DOS, Windows 3.x, Windows NT of Macintosh. Het verspreidt en activeert zich alleen onder Windows 95 en Windows 98. Het virus kan de harde schijf en de flash BIOS van een geïnfecteerde computer overschrijven als het op 26 april geactiveerd wordt. Het gevolg is een compleet verlies van de data. Daarnaast is het mogelijk dat de computer onbruikbaar wordt. Data Fellows adviseert derhalve alle computergebruikers hun systeem te checken met een anti-virus programma en om een back-up te maken van hun data.

Volgens Mikko Hypponen, Manager Anti-Virus Research bij Data Fellows, zal de activering van CIH waarschijnlijk niet zo’n groot probleem worden als men aanvankelijk vreesde. "Het uitbreken van het Melissa virus minder dan een maand geleden was van grote invloed op het CIH virus", legt Hypponen uit. "Honderdduizenden mensen hoorden van het Melissa virus en hebben vervolgens anti-virus programma’s gedownload om hun systemen te checken. Wat ze echter in plaats van het Melissa virus vaak vonden was het CIH virus. Resultaat: duizenden CIH-geïnfecteerde machines werden gedesinfecteerd tijdens de paniek omtrent Melissa", aldus Hypponen.

"Wij verwachten geen catastrofes in Noord-Amerika of Europa", vervolgt Hypponen. "De meeste van de geïnfecteerde computers in deze regio’s zijn geïsoleerde machines van thuisgebruikers. De situatie in Azië verschilt echter nogal, aangezien het CIH virus daar ook in bedrijfsomgevingen nog steeds zeer wijdverbreid is."

Gratis oplossing voor CIH
Data Fellows heeft de nodige stappen ondernomen om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk gebruikers gevrijwaard blijven van schade door het CIH virus. De oplossing is gevonden door een aangepaste tool te ontwikkelen, genaamd F-CIH. Deze is geheel gratis. F-CIH stelt vast of het CIH virus momenteel actief is op de machine en zal de gebruiker waarschuwen indien dit het geval is. F-CIH wordt aangeboden als een apart standalone programma; het kan zeer snel gedownload worden en is uiterst gebruikersvriendelijk. En nogmaals: het is geheel gratis! “In plaats van gewoon onze evaluatie-versie van de F-Secure Anti-Virus software aan te bieden, die meerdere megabytes groot is, wilden we ook zorgen voor een eenvoudige en makkelijke methode om snel te checken of men zich zorgen moet maken om CIH of niet. Precies dat doet F-CIH", legt Mikko Hypponen uit.

Wat moeten gebruikers doen
Volgens Hypponen is de kans op problemen gering als de computer van de gebruiker is uitgerust met anti-virus software en deze software is ge-update in 1999. De software zal in dat geval het virus naar alle waarschijnlijkheid detecteren. Toch adviseert hij gebruikers om zeer goed te controleren of hun software up-to-date en in staat is CIH op te sporen. Daarnaast is het zeker raadzaam een back-up van belangrijke data te maken. Ingeval er ook maar de geringste twijfel bestaat, is het verstandig meteen de gratis F-CIH tool van Data Fellows te downloaden.

Media-contacten voor de CIH-status updates gedurende "CIH-Maandag", 26 April, 1999: (Nederland) TSP: 024-677 03 66 of (Europa) Mikko Hypponen: +358-400-648180.

Het Mondiale CIH-Informatie-Centrum vindt u op:

http://www.DataFellows.com/cih/

Wij adviseren de media om dit Mondiale CIH-Informatie-Centrum te bezoeken omdat het gedetailleerde informatie beschikbaar heeft over zowel het virus als de status updates, een tijdlijn m.b.t. de verspreiding van het virus en gratis tools om het virus te detecteren en te verwijderen.

Over Data Fellows
Data Fellows is een van ‘s werelds toonaangevende ontwikkelaars van data-beveiligingsprodukten. Het biedt geïntegreerde security-oplossingen aan door software-produkten op het gebied van anti-virus, data-beveiliging en cryptografie te ontwikkelen, te vermarkten en te voorzien van support voor bedrijfsnetwerkomgevingen.
Data Fellows heeft klanten in meer dan 100 landen, waaronder veel van ‘s werelds grootste industriële bedrijven, bekende telecommunicatiebedrijven, grote internationale luchtvaartmaatschappijen, Europese overheden, posterijen, defensie-apparaten, en verschillende van ‘s werelds grootste banken.
Ieder jaar ontvangt men talloze awards en eervolle vermeldingen van vooraanstaande software-magazines en andere publicaties wereldwijd. Zo werd men door het Red Herring Magazine in diens uitgave van september 1998 geselecteerd voor de Wereld-Top 100 van Technologie-bedrijven. Van PC Magazine kreeg men de aanbeveling “Editor’s Choice”.

Over TSP - The Security Provider B.V.
TSP - The Security Provider B.V. is opgericht in 1998. Alle werknemers binnen TSP hebben reeds vele jaren ervaring opgedaan in de Informatie-Beveiligingsbranche. Sinds de oprichting heeft de organisatie zich volledig gespecialiseerd in levering van hoogwaardige Informatie-Beveiligingsprodukten. Verder maakt consultancy aangaande Informatie-Beveiliging een groot deel uit van de activiteiten binnen TSP. Door middel van een strategische alliantie met het software-ontwikkelbedrijf Data Fellows in Finland is TSP - The Security Provider in Nederland de leverancier van Informatie-Beveiligingsprodukten geworden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

TSP – The Security Provider B.V.
Schoenaker 10 F
6641 SZ BEUNINGEN
Tel.: 024 6770366
Fax: 024 6770161
E-mail: sales@tsp.nl
Internet: http://www.tsp.nl

Deel: ' CIH virus staat op punt toe te slaan '
Lees ook