Circus Herman Renz werkt hard aan reddingsplan

PERSBERICHT

Circus Herman Renz werkt hard aan reddingsplan

Bergen op Zoom - Het mobiele kantoor van Circus Herman Renz is een crisiscentrum geworden. Na de publicatie gisteren, van het nieuws dat het grootste circus van Nederland aan financiële tekorten dreigt ten onder te gaan, staat de telefoon roodgloeiend.

De situatie bij het circus is volgens directeur Milko Steyvers helemaal niet rooskleurig. Er is een grote belastingschuld van 100.000 euro, er zijn openstaande rekeningen en daarnaast staat er een bedrag open van 300.000 euro dat ingelegd moet worden om het tentencomplex en wagenmateriaal te waarborgen.

Steyvers benoemt meerdere oorzaken voor de ontstane geldproblemen. Zo zijn de werkgeverslasten enorm gestegen, onder andere door een verhoging van 12% op de sectorpremie en zorgt de werkkostenregeling die op 1 januari 2015 in is gegaan er voor, dat het voor bedrijven minder interessant is om het personeel een uitje naar het circus te bieden. Tevens leverde de afschaffing van de zogeheten rode diesel een enorme kostenstijging op.

De hoge kosten voor de bedrijfsvoering wegen niet op tegen de inkomsten uit de kaartverkoop en Circus mag in Nederland niet rekenen op overheidssteun. De reserves zijn op, er is geen vangnet meer. Zelfs niet, nadat de Nederlandse Circuscultuur in 2013 werd opgenomen op de lijst Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur.

Steyvers luidt daarom de noodklok: ‘Ik vraag hulp! Van ons publiek, van bedrijven en van de Nederlandse overheid. Ons circus dat in de top-10 staat van beste circussen in Europa en momenteel met een prachtige show met topacts te zien is, dreigt ten onder te gaan. Dat mág niet gebeuren! Na publicatie van het nieuws blijven de reacties binnenstromen… er zijn veel mensen die geloof hebben in Circus Herman Renz, de strijd is nog niet gestreden.’

De geplande voorstellingen gaan voorlopig gewoon door, terwijl er achter het rode doek hard wordt gewerkt aan een reddingsplan. Er zijn vergevorderde gesprekken voor crowdfunding en er is intensief contact met pers en relaties.

Circus Herman Renz gasteert t/m 30 augustus in Bergen op Zoom en reist daarna door naar Den Bosch.

Over Circus Herman Renz

Nederlands Nationaal Circus Herman Renz is het oudste circus van Nederland. Het circus kent een traditie die teruggaat tot 1911 en reist jaarlijks met een geheel nieuw programma langs meer dan 40 speelplaatsen. De cast bestaat uit internationale topartiesten, die voor één jaar naar Nederland komen om hun kunsten te tonen. De directie wordt gevoerd door Milko & Sylvia Steyvers die het circus in 1996 voort zetten, nadat het toenmalige directiepaar Herman & Diana Renz bij een noodlottig ongeval om het leven kwam. Bij Circus Herman Renz werken 70 mensen.

Deel: ' Circus Herman Renz werkt hard aan reddingsplan '


Lees ook