Cisco annonceert strategie voor Enterprise VPN's en nieuwe suite VPN-oplossingen

Cisco's Enterprise VPN-oplossing vormt uitbreiding van klassieke WAN-infrastructuren

Amsterdam, 17 februari 1999 Cisco Systems annonceert een veelomvattende Enterprise Virtual Private Network (E-VPN) strategie, alsmede een reeks nieuwe VPN-oplossingen. Het geheel is gecentreerd rondom vijf deelgebieden die van belang zijn om met succes een VPN in te richten te weten schaalbaarheid, beveiliging, services, applicaties en beheer. Cisco's strategie voor Enterprise VPN's en de bijbehorende producten richten zich op een open, op standaarden gebaseerde architectuur en resulteren in schaalbare oplossingen en end-to-end netwerkmogelijkheden.

De nieuwe producten en faciliteiten die vandaag worden geïntroduceerd, breiden de voor VPN geschikte routerplatforms uit met de laatste verbeteringen van de Cisco IOS-software, waaronder IPSec-versnelling voor de Cisco 7500 en 7200 high-end router series, alsmede verbeteringen aan de firewall en VPN Service Level Agreement (SLA) monitor-services. Voorts kondigt Cisco verbeteringen aan van haar beveiligingsapplicaties, waaronder de NetSonar 2.0 beveiligingsscanner voor Windows NT en het NetRanger 2.2 inbraakdetectiesysteem. Daarnaast worden de geannonceerde producten ondersteund door diverse managementgereedschappen, inclusief Security Manager 1.0, Access Control List (ACL) Manager 1.0 en Internetwork Performance Monitor (IPM) 2.0.

Als aanvulling op de bestaande mogelijkheden van zakelijke netwerken, breiden VPN's de geografische connectiviteit uit tot telewerkers, mobiele gebruikers en bijkantoren. Daarnaast kunnen ook nieuwe groepen gebruikers worden benaderd, zoals klanten, toeleveranciers en partners. De voordelen van een VPN liggen op het vlak van lagere servicekosten en lagere tarieven voor communicatie over langere afstanden, terwijl de infrastructurele investeringen kunnen verminderen en de werking van een WAN wordt vereenvoudigd. Maar het belangrijkste voordeel van een VPN is dat bedrijven daardoor de mogelijkheid krijgen om letterlijk wereldwijd bereikbaar te zijn, waarmee de basis wordt gelegd voor allerhande nieuwe bedrijfstoepassingen in de nieuwe Internet-economie.

"Met de VPN-routers van Cisco kunnen bedrijven hun klassieke WAN-netwerken probleemloos uitbreiden met mogelijkheden voor virtuele private netwerken," zegt Richard Palmer, vice-president Enterprise WAN Marketing bij Cisco. "Onze gehele lijn van routerplatforms kan eenvoudig van VPN-functionaliteit worden voorzien door de verbeteringen in de Cisco IOS-software. Dat betekent dat de bijna 10 miljoen Cisco-poorten die wereldwijd in gebruik zijn, vanaf heden geschikt zijn voor VPN's. Door de uitgebreide VPN-diensten van de Cisco IOS-software te koppelen met voor VPN's geschikt gemaakte routerplatforms, kunnen bedrijven veilige, schaalbare en beheerbare VPN's onmiddellijk implementeren".

"Wij hebben ons netwerk drastisch kunnen verbeteren door slechts een paar eenvoudige software-upgrades voor bestaande Cisco-routers in essentie hebben we niets anders gedaan dan onze interne infrastructuur geschikt gemaakt voor VPN-functionaliteit," zegt Berkeley Keck, IT-directeur bij het United Network for Organ Sharing (UNOS). "Tijdens deze upgrade heeft Cisco's service- en supportgroep zich in talloze gevallen bewezen ze beloofden dat we op ze konden rekenen, en dat bleek waar. Als resultaat daarvan konden wij ons VPN koppelen met het Internet, waardoor we honderden transplantatiecentra, organisaties voor orgaanbemiddeling, artsen en patiënten een directe toegang tot ons netwerk konden geven. Dat plaatst de term 'bedrijfskritisch' in een levensecht perspectief. Cisco's oplossingen komen tegemoet aan al onze behoeften in deze betrouwbaarheid, beveiliging en een goedkope migratie van de infrastructuur," zegt Keck.

Cisco's strategie voor E-VPN's

Cisco's veelomvattende strategie voor E-VPN's en de bijbehorende producten richten zich op vijf belangrijke deelgebieden en zullen gefaseerd beschikbaar komen. Daardoor krijgen voor VPN's geoptimaliseerde routers betere beveiligingsmogelijkheden en kunnen ze meer geavanceerde services verlenen. Als resultaat daarvan kunnen klanten stapsgewijs VPN-functionaliteit aan hun bestaande WAN-infrastructuren toevoegen rekening houdend met de beveiliging, schaalbaarheid en managementvereisten die nodig zijn wanneer VPN's worden gebruikt voor toegang op afstand, intranetwerken en extranetwerken.

Fase I van de oplossing bevat Cisco's volledige lijn klassieke WAN-producten, software en services. De lancering van vandaag fase II introduceert nieuwe oplossingen die specifiek zijn toegespitst op E-VPN's. De fasen III en IV zullen gedurende de komende twee jaar worden geïntroduceerd en bieden snellere VPN's en uitgebreidere mogelijkheden voor multiservice-VPN's. Elke fase van Cisco's strategie wordt ondersteund door uitgebreide pre- en post-sales services, nieuwe kerntechnologie en samenwerkingsverbanden. Cisco werkt momenteel met Microsoft samen op het gebied van directory services, alsmede met VeriSign en Entrust voor compatibiliteit met het IPSec-protocol.

Schaalbare VPN-platforms

Cisco's portfolio van VPN-platforms combineert VPN-functionaliteit, snelle versleuteling, beveiliging en bandbreedtemanagement met WAN-connectiviteit, om zodoende de netwerkcomplexiteit en de kosten van VPN's te verminderen. De productfamilie omvat de Cisco 7500, 7200 VXR en 7200 high-end routers voor zakelijke en regionale kantooromgevingen, alsmede de Cisco 3600, 2600, 1720 en 800 routers voor kleinere bijkantoren en telewerkers. Deze systemen zijn verkrijgbaar in verschillende prijs/prestatie-verhoudingen en zijn uit te breiden via upgrades van de Cisco IOS-software. Alle Cisco VPN-routers zijn volledig interoperabel, bieden schaalbare end-to-end verbindingen van bedrijfsterreinen naar het WAN van de serviceaanbieder en leveren data-, spraak- en videocommunicatie op zowel lagere (narrowband) als hogere (broadband) snelheden.

Om de prestaties van VPN-toepassingen te verbeteren levert Cisco gedistribueerde IPSec softwareversnelling voor de Cisco 7500-serie routers. Daarbij wordt gebruik gemaakt van haar geavanceerde Versatile Interface Processor (VIP) lijnkaarten. Geïntegreerde hardwarematige versnelling voor IPSec-versleuteling is eveneens beschikbaar. Dit zal in eerste instantie worden geïmplementeerd als een Integrated Service Adapter (ISA) kaart voor de Cisco 7500 en 7200 systemen, terwijl de Cisco 3600-, 2600- en 1700-series later hiervan voorzien zullen worden. De ISA-kaart combineert DES en 3DES IPSec-versleuteling en op standaarden gebaseerde IP Packet Compression Protocol (IPPCP) compressieservices. Dit heeft tot gevolg dat data gecomprimeerd wordt alvorens versleutelingsalgoritmen worden toegepast, wat de hoeveelheid gegevens die over een netwerk verzonden moet worden, reduceert. Het nettoresultaat is dat de beschikbare bandbreedte van het WAN toeneemt.

Uitgebreide beveiliging

Om veilige virtuele private netwerken te kunnen implementeren, biedt Cisco een brede reeks beveiligingsmogelijkheden voor VPN's, waaronder tunnels en versleuteling, packet-authenticatie, firewalls, inbraakdetectie en gebruikersauthenticatie. Deze complementaire mechanismen beveiligen diverse punten van het netwerk en zijn alle vereist voor een adequate VPN-beveiliging. Door veel van deze mogelijkheden met Cisco IOS-software te integreren, kunnen gebruikers hun netwerkinfrastructuur transparant beveiligen door middel van een simpele software-upgrade.

De nieuwe beveiligingsservices omvatten 3DES, op tijd gebaseerde ACL's, CiscoSecure met PKI-ondersteuning, alsmede uitgebreide Cisco IOS firewall-extensies, waardoor de netwerkbeveiliging toeneemt en de kosten van de firewall lager zullen uitvallen. De specifieke kenmerken van de firewall worden ondersteund op de Cisco 7200, naast de reeds bestaande beschikbaarheid op de Cisco 1600, 1700, 2500, 2600 en 3600 routers.

Geavanceerde VPN-services

VPN-oplossingen moeten dezelfde voorspelbare prestatie en serviceniveaus kunnen bieden als private WAN's, inclusief een gegarandeerde bandbreedte en controle over gedifferentieerde diensten en toepassingen. Door gebruik te maken van het QoS-mechanisme dat reeds in de VPN-architectuur van een serviceaanbieder aanwezig is, stelt Cisco bedrijven in staat om prioriteit toe te kennen aan bepaalde verkeersstromen en om bandbreedte te reserveren voor specifieke toepassingen en gebruikers.

Met versie 12.0 van de Cisco IOS-software heeft Cisco de uitgebreide QoS-mogelijkheden en mechanismen om VPN-toepassingen op een brede reeks Cisco routerplatforms te implementeren, verder vergroot. Dit omvat onder meer geavanceerde IP QoS voor mid-range routers en voor routers die elders staan opgesteld. Om te kunnen controleren of serviceaanbieders inderdaad de in de SLA overeengekomen serviceniveaus bieden, heeft Cisco een Response Time Reporter (RTR) toegevoegd. Daarmee kunnen de round-trip wachttijden door een virtueel privé netwerk gemeten worden.

Voor VPN's geoptimaliseerde toepassingen

Gespecialiseerde toepassingen voor firewalls en het uitvoeren van beveiligingsaudits complementeren Cisco's router-gebaseerde VPN-mogelijkheden. Daarmee hebben bedrijven de zekerheid dat hun VPN zowel betrouwbaar als veilig is. Cisco's VPN-gerelateerde applicaties omvatten PIX Firewalls, het NetRanger inbraakdetectiesysteem en de NetSonar beveiligingsscanner.

Het beheer van VPN's: servicemanagement en policy-controle VPN's vereisen samenhangende en op een beleid ('policy') gebaseerde beheermogelijkheden om zowel recht te doen aan bestaande managementsystemen als aan de geavanceerde VPN-infrastructuur. Cisco's managementportfolio voor VPN's komt hieraan tegemoet door een aantal sleutelelementen te integreren, waardoor een gecentraliseerde en probleemloze integratie van het private WAN met het VPN verzekerd wordt.

Cisco's nieuwe Security Manager 1.0 software voor beleidsmanagement breidt Cisco's end-to-end beveiligingsoplossing verder uit. De CiscoWorks2000-familie voegt daarnaast nog mogelijkheden toe om WAN's te bewaken en om de complexiteit van het beheer van toegangslijsten te verminderen. Dit wordt gerealiseerd met IPM en ACL Manager software.

Beschikbaarheid

IP QoS, 3DES en RTR-functionaliteit maken onderdeel uit van Cisco IOS-software versie 12.0 en zijn per onmiddellijke ingang beschikbaar. Softwarematige IPSec-versnelling voor de Cisco 7500 zal in een volgende versie van Cisco IOS beschikbaar komen, gevolgd door hardwarematige versnelling voor de Cisco 7200 en 7500 systemen in de eerste helft van 1999.

Over Cisco Systems

Cisco Systems, Inc (NASDAQ: CSCO) is wereldwijd marktleider op het gebied van netwerkoplossingen voor Internet. Het hoofdkantoor is gevestigd in San Jose, Californië. In Nederland is Cisco gevestigd in Amsterdam. Cisco heeft meer dan 16.000 werknemers en realiseerde in fiscaal 1998 een totale omzet van 8,46 miljard dollar. Nieuws en informatie is beschikbaar op http://www.cisco.com.

Deel: ' Cisco annonceert strategie voor Enterprise VPN's '
Lees ook