Citroën Démonstrateur Pluriel, een vrolijke alleskunner

(1 Oktober 1999)

PERSBERICHT:

Tijdens de IAA in Frankfurt presenteerde Citroën in wereldpremière een nieuw project dat gestalte heeft gekregen in de Démonstrateur Pluriel. Na de concept cars C3 en L6 Lignage, geeft dit prototype de grote lijnen aan van een variabele auto die op den duur het aanbod van Citroën komt verrijken.

De Démonstrateur Pluriel is met zijn lengte van 3,92 meter een origineel product, dat volgens de traditionele criteria in de autowereld, in geen enkele categorie thuishoort: gemakkelijk om te bouwen en met een zeer grote veelzijdigheid in het gebruik door z'n vele variatiemogelijkheden wat betreft het interieur maar vooral het exterieur.

Door het ontwerp zonder middenstijl, de beugels in lengterichting die kunnen worden uitgenomen, een groot, wegklapbaar vouwdak en een dubbele vloer achter, kan deze auto in een berline met open dak, een vrijetijds cabriolet of een pick up worden veranderd, snel en zonder gecompliceerde handelingen. Met gesloten linnen dak is de Démonstrateur Pluriel een compacte berline met 3 deuren. Een simpele druk op de knop opent het dak en nog één de ramen, zodat er een vrijetijds cabriolet ontstaat. Als het dak op de achterruit is gevouwen verdwijnt hij in de dubbele vloer van de achterbak, via een niet eerder vertoond mechanisme. De twee beugels in lengterichting blijven op de auto zitten en geven hem een eigen karakteristieke uiterlijk. Maar het kan allemaal nog extremer: de twee beugels zijn afneembaar door een handig te bedienen kliksysteem, en zo verandert de auto in een pick up.
Naar gelang de behoefte kan de laadruimte van elk van de varianten worden vergroot door het wegklappen van de achterbank in de vloer. Er ontstaat dus uit een auto met 4 zitplaatsen een 2-zits model. De achterklep gaat naar onderen open, hetgeen de laadlengte vergroot en het transport van lange stukken vergemakkelijkt. Bovendien geeft een schuifpaneel toegang tot de dubbele vloer, zonder dat daarvoor de kofferbak ontruimd behoeft te worden.

De Pluriel is een onderzoeks prototype (Démonstrateur) waarin één enkele auto's diverse concepten omvat. Door zijn gedaanteverwisselingen laat hij of het comfort van een berline ervaren, of het plezier beleven om er met een cabrio op uit te trekken, of de veelzijdigheid en de praktische mogelijkheden ondervinden die de pick up biedt.

Zoekwoorden:

Deel: ' Citroën presenteert Démonstrateur Pluriel '
Lees ook