CLAY keramiek expositie in galerie de roos van tudor Leeuwarden

Persbericht

Expositie “Clay” keramiek expositie

22 november 2015 – 24 januari 2016.

Rob van Bergen, Karin van Berne, Melis v.d. Sluis, Francoise Stoop, Hans Westerweel

Galerie de Roos van Tudor richt deze tentoonstelling de aandacht op KERAMIEK.

Rob van Bergen boetseert graag terug in de tijd. Hij laat zich inspireren door dat wat hij mooi vindt zoals de Renaissance, opera en kostuumfilms. Voor deze expositie heeft hij een aantal kleine portretten gemaakt.

Terugkerende thema’s in Karin van Berne’s oeuvre zijn vrijheid en beklemming, die niet alleen tot uiting worden gebracht in de vorm en onderwerpen van de kleisculpturen maar ook door deze te combineren met metalen. Ze zitten soms letterlijk vast in het staal. Hierbij is er zowel sprake van verbintenis als contrast, harmonie als het ongemak van menselijke emoties die je minder graag ziet. De beschouwer geeft er zijn eigen invulling aan, associatief en gevoelsmatig.

Melis van der Sluis emigreerde na de oorlog van Bolsward naar Nieuw Zeeland.

Een rijke mengelmoes van Nederlandse en Nieuw Zeelandse culturele invloeden gecombineerd met diepgaande kennis, gevoelig glazuurgebruik heeft geleid tot een hele unieke en boeiende eigen stijl van Melis van der Sluis.

Net als Oosterse pottenbakkers ontwikkelde hij zijn eigen glazuren: Zijn zogenaamde “Riverglazes” vervaardigde hij uit vulkanische as, dat hij verkreeg uit de rivieroevers bij zijn studio in Hamilton. Zo vindt men de warme kleuren van de vulkanische eilanden van Nieuw Zeeland terug in zijn werk.

Francoise Stoop zegt zelf: “In mijn keramiek ben ik bezig met de oervorm: de kom.

Ook dit is, net als bij mijn schilderijen, een zoektocht naar de basis van menselijke vormen en kleuren waarbij ik streef naar eenvoud die spannend en boeiend blijft”.

In de raku keramiek combineert Hans Westerweel zijn zorgvuldig ontworpen vorm van een object met het toeval van de toegepaste raku techniek: de omlijning ligt vast, terwijl de kleurschakeringen en het craquelé patroon toevallig ontstaat tijdens het stook- en afkoelingsproces. Dit contrast is in al zijn werken terug te vinden.

Op zaterdag 28 november om 16.00 uur wordt deze bijzondere tentoonstelling feestelijk geopend in aanwezigheid van de kunstenaars.

Deel: ' CLAY keramiek expositie in galerie de roos van tudor Leeuwarden '


Lees ook