Clinic's Veilig Uitgaan voor scholieren in Drenthe en Groningen


Theater, quiz, videoclips, rondleiding en discussies met politie en horeca als methodiek

EMMEN, 20061019 -- Rijden onder invloed (alcomobilisme) vormt nog altijd een ernstige bedreiging voor de verkeersveiligheid. Alcomobilisme kan ontstaan via een bezoek aan een horecagelegenheid, sportkantine, evenement of verjaardagsfeestje. In 2005 waren de sportkantines via de aanpak "de derde helft" aan de beurt, nu is een speciaal project voor leerlingen in de leeftijd van 14 t/m 16 jaar van het voortgezet onderwijs georganiseerd om veilig uitgaan te bevorderen en de openbare weg in Drenthe en Groningen vandaag en morgen nog veiliger te maken.

Het project Veilig uitgaan = Veilig thuiskomen richt zich op het tijdig signaleren van rijden onder invloed op de fiets, brommer, scooter en later stadium de auto. Daarnaast wordt omgegaan met agressie en asociaal gedrag door overmatig alcohol- en drugsgebruik in het uitgaansleven.
Ook wordt door de politie relevante informatie en tips gegeven over wetgeving (nieuwe 0.2 promille regeling voor jonge automobilisten en jeugdige weggebruikers), taxivervoer en stimulering van carpooling.
De clinic veilig uitgaan wordt in opdracht van de gemeenten, georganiseerd door Henk H. koop van het Zero Alcomobilisme Trial Projectenbureau uit Emmen, voor groepen tot maximaal 75 leerlingen per sessie. De clinic is een interactieve workshop en theater waarin professionele acteurs en een gespreksleider/ gedragsdeskundige aan de hand van praktijkgerichte scne's interactief met de scholieren omgaan. De scholieren worden als "regisseur" betrokken bij de oplossing van de scne. Hierbij staat het aanspreken op laakbaar gedrag centraal. Naast discussie wordt de kennisgraad en het bewustwordingsproces substantieel verhoogd. Na afloop, wordt een afvalquiz over de gevaren van alcohol en drugs met de leerlingen gespeeld. De uiteindelijke winnaar ontvangt een BOB verrassingspakket. De clinic wordt een aantal weken later voortgezet in de plaatselijke discotheek, om leerlingen met ouders via eeen rondleiding te laten kijken naar de voorzorgsmaatregelen die worden genomen, om veilig te kunnen uitgaan en last but not least, weer veilig thuis te komen.

De clinic's veilig uitgaan worden op 31 oktober aanstaande georganiseerd op het Carmel College in Emmen, 7 november op het Noorderpoort College in Stadskanaal, 21 november op Scholengemeenschap de Nieuwe Veste in Coevorden, 12 december op het Dr. Nassau College in Gieten en op 14 december op RSG de Wolfsbos in Hoogeveen.


Deel: ' Clinic's Veilig Uitgaan voor scholieren in Drenthe en Groningen '
Lees ook