Clipper open voor publiek

17 juli t/m 22 augustus 1999

Slechts bij hoge uitzondering is de clipper Stad Amsterdam in de periode 17 juli t/m 22 augustus toegankelijk voor het publiek. Bezoekers kunnen dan met eigen ogen zien hoe de bouw van dit stalen schip sinds vorig jaar flink is gevorderd. Drie mastdelen torenen hoog boven het schip uit. Benedendeks wordt hard gewerkt aan het inbouwen van wanden en plafonds van vele hutten en de inrichting van het kombuis. In speciale werkplaatsen op de steiger wordt gewerkt aan het houten sierwerk en het boegbeeld voorstellend een vrouw in ruim vallend gewaad. Als het schip volgend jaar mei gereed is, kan de clipper Stad Amsterdam zich meten aan de wereldtop van de klassieke zeilschepen.

Clipper Stad Amsterdam

De clipper Stad Amsterdam is een aan de eisen van deze tijd aangepaste reconstructie van de clipper Amsterdam uit 1854. Het gracieuze driemastvolschip met een totale lengte van 78 meter is een werkervaringsproject van de Gemeente Amsterdam en de Randstad Groep. Als het schip gereed is wordt het ingezet voor representatie- en promotiedoeleinden en zeiltraining. Tijdens zeereizen zullen 18 hutten ruimte bieden aan maximaal 36 passagiers, bij havenontvangsten kan dit aantal oplopen tot 300 gasten.

Clipper-expositie Zeilend over wereldzeeën

Tijdens de afbouw van de clipper Stad Amsterdam is in het Scheepvaartmuseum de expositie Zeilend over wereldzeeën te zien. Daar wordt in een suggestieve omgeving het verhaal verteld van het spectaculaire scheepstype dat het voorbeeld was voor de Stad Amsterdam. Clippers werden rond 1850 in Nederland geïntroduceerd in antwoord op de sterke vraag naar een kortere reisduur naar Oost-Indië. De opening van het Suezkanaal in 1896 en de verbetering van de stoommachine luidden het einde in van het korte maar sterk tot de verbeelding sprekende clipper-tijdperk.

Adres en openingstijden Nederlands Scheepvaartmuseum Amsterdam, Kattenburgerplein 1, 1018 KK Amsterdam. Bereikbaar met bus 22 of 32 vanaf Centraal Station (5 minuten) of te voeet (15 minuten). Openingstijden clipperwerf en museum: dinsdag t/m zondag 10.00 tot 17.00 uur. Tijdens schoolvakanties ook op maandag geopend. Internet: https://www.generali.nl/scheepvaartmuseum en https://www.stadamsterdam.nl

Voor meer informatie/fotos/interviews:

Nederlands Scheepvaartmuseum Amsterdam, Renée Jongejan (marketing & PR). Tel (020) 52 32 331

Deel: ' Clipper Stad Amsterdam open voor publiek '
Lees ook