Ingezonden persbericht


SLAPEN

Documentaire over slaap, slapeloosheid, slaaponthouding,

slaapstoornissen en dromen

CNN zendt op 13 mei aanstaande een documentaire uit getiteld 'Sleep' over alle facetten van slaap waaronder slapeloosheid, bizarre slaapstoornissen zoals slaapwandelen, dromen, de effecten van slaaponthouding en de gevolgen hiervan voor het dagelijks leven. Om dit laatste te onderzoeken zal CNN's medische correspondent Dr. Sanjay Gupta 24 uur wakker blijven en daarna plaatsnemen in 747 simulator in het NASA Ames Research Center in Californië, om na te gaan hoe slaaponthouding zijn handelen beïnvloedt. Ook wordt in de documentaire een verband gelegd tussen slaaponthouding en ongelukken zoals de ramp met de Space Shuttle Challenger en een aantal vliegtuigongelukken.

Daarnaast brengt Gupta een nacht door in een slaaplab in Boston, waar hij aangesloten wordt op een computer om zijn droomgedrag te laten volgen.

Verder in deze Slaapspecial:
*Slapeloosheid: veel mensen hebben problemen met het krijgen van voldoende nachtrust. Gupta ontmoet Jolie Fainberg, een werkende moeder die vaak midden in de nacht wakker wordt en dan niet meer kan slapen. Fainberg brengt een bezoek aan een slaapexpert voor advies.

*Verband tussen gebrek aan slaap en ongelukken: dit onderdeel onthult de gevaren van slaaponthouding en het verband met ongelukken in het verleden waaronder de ramp met de Space Shuttle Challenger in 1986, het ongeluk met de Exxon Valdez waarbij een enorme olievervuiling ontstond, en een aantal vliegtuigongelukken.

*Slaapwandelen: Slaapwandelen ontstaat wanneer de hersens in rust zijn maar het lichaam doorgaat met bewegen. Slaapwandelaars vallen uit ramen, slaan en schoppen bedgenoten en zijn zelfs in staat tot het plegen van een moord, zoals een Canadese man die naar de andere kant van zijn stad reed om daar zijn schoonmoeder dood te steken.

*Dromen: Aan de hand van de laatste wetenschappelijke technieken debatteren onderzoekers over het feit of dromen willekeurig zijn of wel degelijk een betekenis/invloed hebben.

De interpretatie van dromen: Gupta onderzoekt de betekenis van dromen in oude culturen en gaat na hoe moderne droomexperts aankijken tegen het fenomeen dromen.

*Slaaptips: Experts geven advies over de beste manier om een goede nachtrust te bewerkstelligen met onder andere advies over de ideale kleur van de slaapkamer, de ideale temperatuur, en de aanwezigheid van licht en geluid. Leden van het Amerikaanse Olympische team demonstreren wat zij doen om hun slaapgewoonten te verbeteren.

'Sleep' wordt uitgezonden op:

Zaterdag 13 mei om 16.00 uur en om 21.00 uur

Zondag 14 mei om 08.00 uur en om 21.00 uur

Meer informatie over deze documentaire vindt u op: www.cnn.com/sleep


---

Zoekwoorden:

Deel: ' CNN documentaire 'Sleep' over slapeloosheid, slaapwandelen, dromen '
Lees ook