CNV

CNV: afblazen Cuba-missie goede zaak

Op het allerlaatste moment is de handelsmissie van het ministerie van Economische Zaken, waarvoor ook het CNV was uitgenodigd, afgelast. 'De afgelopen weken en dagen zijn in Cuba namelijk zon 70 mensen gearresteerd, onder wie vakbondsmensen. Het zou een heel verkeerd signaal zijn als de Nederlandse overheid desondanks de missie door zou laten gaan, omdat daarmee de indruk gewekt kan worden dat mensenrechten niet zo belangrijk zijn. Het zou het bedrijfsleven sieren als zij ditzelfde signaal afgeven', vindt CNV-voorzitter Doekle Terpstra.

Terpstra zegt volledig achter de beslissing te staan om de missie af te blazen. Het CNV hoopt dat de overheid haar beweegredenen ook duidelijk communiceert naar de Cubaanse regering. Of het bedrijfsleven achter het Nederlandse overheidsbesluit staat is niet duidelijk, maar het CNV verwacht dit wel.

'Wel vinden wij het jammer dat wij onze vakbondscollegas nu niet persoonlijk een hart onder de riem kunnen steken in deze nieuwe repressiegolf. In de recente arrestatiegolf zijn namelijk wederom enkele leiders van de CNV-partnerorganisatie CUTC gevangen gezet. Ook de leider van de CUTC, Pedro Pablo Alvarez is weer opgepakt', aldus Terpstra. 'Op 26 januari 2001 werd Alvarez na vier maanden gevangenschap vrijgelaten, nu is hij opnieuw gearresteerd. Wij zijn maken ons grote zorgen over zijn lot en dat van de andere opgepakte dissidenten.'

In februari 2002 werd een missie van het ministerie van Landbouw al afgezegd. Toen werd een visum aan CNV-voorzitter Terpstra geweigerd, waarop een grote kamermeerderheid zich uitsprak tegen de missie omdat niet Cuba bepaalt wie er meegaan in de missie, maar Nederland. De Nederlandse regering neemt nu weer een helder standpunt in tegen het regime in Cuba, door prioriteit te geven aan mensen- en vakbondsrechten.

Het CNV begint een nieuwe schrijfactie voor de vrijlating van Pedro Pablo Alvarez en de andere vakbondscollegas.

Voor nadere informatie:
Marjan Heuving, woordvoerder CNV, tel. 06 - 517 233 53

28 mrt 03 10:24

Zoekwoorden:

Deel: ' CNV afblazen Cuba-missie goede zaak '
Lees ook