CNV

CNV kaartenactie tegen schending werknemersrechten Costa Rica

Met het aanbieden van ruim 2.600 kaarten van CNV-leden aan de Costaricaanse ambassadeur in Nederland en een gelijktijdige actie in Costa Rica zelf, vraagt het CNV aandacht voor werknemersrechten in dit Middenamerikaanse land. Zo staat in Costa Rica het recht op collectieve onderhandeling in de publieke sector nog steeds ter discussie en is de ontslagbescherming van vakbondsleiders niet goed geregeld. Costaricaanse werknemers worden ontslagen en vervolgens op een zwarte lijst geplaatst. Reden: lidmaatschap van een vakbond. Een situatie die gewoonweg niet màg blijven bestaan, aldus CNV-voorzitter Doekle Terpstra.

Aanstaande woensdag overhandigt Doekle Terpstra de stapel ingestuurde protestkaarten aan de Costaricaanse ambassadeur in ons land, Edgar Ugalde. Ruim 2.600 CNV-leden vulden de kaart in, waarmee zij hun solidariteit met Costaricaanse werknemers betuigden. Terpstra: De gewone Costaricaan is bang om van een onafhankelijke werknemersorganisatie lid te worden. Werkgevers werken de vrije vakbonden namelijk flink tegen. De mensen zijn straatarm. Wie durft dan nog het risico te nemen van ontslag?

In overleg met de CMTC, de Costaricaanse partnerorganisatie van het CNV, startte CNV Internationaal medio 2001 de kaartenactie. Daarmee steunt het CNV de CMTC in haar pogingen te bereiken dat een wetsvoorstel - dat een verbetering van de vakbondsvrijheid inhoudt en dat al jaren geleden werd geformuleerd - eindelijk wordt besproken. Daarnaast wil het CNV bereiken dat collectieve onderhandelingen in de publieke sector worden toegestaan.

Woensdag 24 juli vindt in Costa Rica eveneens een bijzondere ontmoeting plaats. De CMTC voert dan een gesprek met de Costaricaanse minister van arbeid over het recht op collectieve onderhandeling in de publieke sector en de ontslagbescherming van vakbondsleiders. De CNV-kaartenactie vindt plaats op een saillant moment. Dit jaar wordt 150 jaar Nederlandse handelsbetrekkingen met het Middenamerikaanse land herdacht.

CNV-voorzitter Doekle Terpstra heeft de standpunten van het CNV en de achtergronden bij de kaartenactie per brief toegelicht aan de minister van arbeid van Costa Rica. De tekst van de brief is vanaf woensdag 24 juli te lezen op www.cnv.nl.

Voor nadere informatie Bart Zwagemaker, 06 22514746, Karin Jansen 06 53400399 Utrecht, 22 juli 2002

22 jul 02 20:00

Deel: ' CNV kaartenactie tegen schending werknemersrechten Costa Rica '
Lees ook