pers.gif (2251 bytes)

CNV keert zich tegen "kortzichtig" voorstel ruimere winkeltijden Jorritsma

16 februari 2000 Het CNV heeft met grote verontrusting kennis genomen van de plannen van minister Jorritsma om gemeenten toe te staan zones aan te wijzen waar de winkels op zondag altijd open mogen zijn. Jorritsma wil hiermee sociaal en economisch zwakkere wijken hun achterstand laten inlopen. Het CNV vindt het van grote kortzichtigheid getuigen dat de minister deze achterstand wil wegwerken door middel van ruimere winkeltijden. Het zou beter zijn om te kijken naar onder meer verbetering van de infrastructuur, kwaliteit van de huisvesting en leefomgeving. Wijken lopen hun achterstand in door er aantrekkelijker uit te zien, daar zou de aandacht van de minister op gericht moeten zijn.

Bovendien gaat de minister voorbij aan klachten van werknemers tegen het werken op zondag. Een groot deel van het winkelpersoneel geeft toe wel eens tegen de eigen voorkeur in op de nieuwe tijden te moeten werken. Sociale contacten en sociale activiteiten raken in de knel, omdat het moeilijker wordt afspraken te plannen, nu steeds meer mensen op zondag moeten werken. Ook hebben werknemers het vermoeden dat ze bij een sollicitatiegesprek `gescreend' worden op het werken op zondag.

Eind vorig jaar is de Winkeltijdenwet geëvalueerd. Volgens de wet mogen winkels alleen alle dagen van het jaar open zijn als ze zich nabij een toeristische, permanente attractie bevinden. Het CNV heeft toen al geconstateerd dat de winkels zelf de toeristische attractie zijn gaan vormen. Dat is de wereld op zijn kop. Een trend die de minister nu door lijkt te willen zetten.


Meer informatie voor de sociaal-economische redactie:

CNV-voorlichter Karin Jansen: 030 - 2913 707 (w) of 06 - 53 400 399.

Deel: ' CNV tegen voorstel ruimere winkeltijden Jorritsma '
Lees ook