CNV BEDRIJVENBOND

CNV tevreden over principeakkoord Shell

Na stevig onderhandelen heeft CNV Chemie en energie vanmiddag alsnog een principeakkoord bereikt over een nieuwe cao voor de circa 3.500 werknemers van Shell Pernis en Shell Moerdijk. Een eerder eindbod was door de werknemers afgewezen.

Cao-onderhandelaar Evert Jan van de Mheen (CNV Chemie en energie) reageert tevreden. 'Het eindbod van Shell, een loonsverhoging van 3 procent, was voor ons echt niet acceptabel. Zeker gezien de goede positie waarin het bedrijf verkeert. Die boodschap hebben we kennelijk goed kunnen overbrengen.'
De nieuwe cao geldt voor achttien maanden. Per 1 april 2002 krijgen de werknemers een loonsverhoging van 3,6 procent en per 1 april 2003 nog eens 1,65 procent (totaal dus 5,25 procent in anderhalf jaar). De eenmalige uitkering van 300 euro per 1 april 2002, die in het afgewezen eindbod zat, is blijven staan. Verder is afgesproken dat de maxima van de loonschalen met 0,5 procent worden verhoogd. Ook merken de werknemers het meer dan voorheen als het bedrijf goed presteert. De bedrijfsprestatiebonus wordt namelijk verhoogd van 2,5 naar 3,5 procent.

Van de Mheen is goed te spreken over de oplossing voor een andere heikele kwestie: het terugroepen van werknemers van een vrije dag. 'Iemand die nu op z'n vrije dag op moet komen draven, krijgt daar een vergoeding voor. Het gaat me niet zozeer om het bedrag, 40 euro per oproep, maar om het principe. Dit is echt een doorbraak.' De bonden gaan nu, samen met Shell en de ondernemingsraad, de werkdruk in het bedrijf onderzoeken. Voor oudere werknemers, die van de zware ploegendienst uit eigen beweging willen overstappen naar de dagdienst, is ook een gunstige afspraak gemaakt. Zij kunnen in dat geval een deel van hun ploegentoeslag behouden, zodat zij niet opeens te maken krijgen met een groot inkomensverlies.

CNV Chemie en energie legt het akkoord volgende week woensdag aan de leden voor.

Houten/Rotterdam, 17 mei 2002

Voor nadere inlichtingen:

- Evert Jan van de Mheen, tel. 06-53736490

- Kees de Vos, tel. 06-22393007

17 mei 02 17:36

Deel: ' CNV tevreden over principeakkoord Shell '
Lees ook