COBRA MUSEUM

Cobra Museum verrijkt CoBrA collectie met topwerk Asger Jorn

Het Cobra Museum voor Moderne Kunst Amstelveen verwierf vorige week een topstuk van de Deense CoBrA kunstenaar Asger Jorn tijdens de internationale kunstveiling van vorige week in Denemarken. Het museum kocht voor ruim 300.000 euro het schilderij 'Toy Painting', dat in titel en afbeelding sterk geïnspireerd is door de kindertekening. De aankoop werd mogelijk gemaakt door de sponsors van het museum.

Heel opvallend is dat het gekochte doek zowel aan de voor- als de achterzijde een schilderij bevat. 'Toy Painting' aan de voorkant dateert uit 1945. De achterkant bevat het werk 'Compositie' uit 1944. Beide olieverfschilderijen (72 x 100 cm) zijn bekend uit het onderzoek dat Guy Atkins deed naar het oeuvre van Asger Jorn die algemeen gezien wordt als één van de belangrijkste vernieuwers van de moderne kunst van de 20ste eeuw.

Het is vooral het werk van Jorn uit deze periode dat de jonge Nederlandse kunstenaars Karel Appel, Constant en Corneille aanzet en inspireert tot hun revolutionaire experimentele kunst. Onder de naam CoBrA bevrijden zij daarmee, samen met Belgische en Deense experimentele kunstenaars, de naoorlogse kunst van regels en conventies en geven zij een nieuwe wending aan de Nederlandse moderne kunst.

De nieuwe aanwinst wordt zo spoedig mogelijk overgebracht naar het Cobra Museum, zodat het schilderij daar nog tijdens de grote overzichtstentoonstelling 'Asger Jorn' (tot en met 27 april) te zien zal zijn.

Deel: ' Cobra Museum verrijkt CoBrA collectie met topwerk Asger Jorn '
Lees ook