ST PRINS BERNHARD CULTUURFONDS

Collecteren Anjeractie goed voor eigen kas

AMSTERDAM, 13 mei. Van 26 mei tot en met 1 juni vindt voor de 56ste keer de Anjeractie plaats, de jaarlijkse collecte voor het Prins Bernhard Cultuurfonds. In Limburg wordt traditiegetrouw de Anjerloterij georganiseerd.
Circa 45.000 collectanten van verenigingen komen langs de deur om een bijdrage voor de cultuur en het natuurbehoud in Nederland te vragen. Mede dankzij deze giften kan het Prins Bernhard Cultuurfonds jaarlijks ongeveer 3.600 projecten ondersteunen: van de aanschaf van instrumenten voor de plaatselijke harmonie of de restauratie van historische schepen, tot een cabaret- of muziekfestival. Giften van particulieren dragen bij aan de inkomsten van het fonds en zijn nodig om deze projecten financieel te kunnen blijven steunen. Eenderde van de opbrengst komt rechtstreeks ten goede aan de collecterende vereniging. De overige tweederde, aangevuld met een bijdrage uit het budget van het landelijk bureau, is bestemd voor culturele initiatieven binnen de regio waar de opbrengst is opgehaald.

In 2001 besteedde het Prins Bernhard Cultuurfonds 13,6 miljoen euro aan in totaal 3.600 projecten. Het fonds geeft subsidies, kent prijzen toe en verstrekt eigen opdrachten op zijn werkterrein. De stichting heeft afdelingen in alle provincies en in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. De afdelingen subsidiëren initiatieven met een plaatselijk of regionaal belang. Het landelijk bureau te Amsterdam richt zich op landelijke projecten. De besturen en adviescommissies van het fonds bestaan uit mensen uit het veld, die hun diensten zonder financiële vergoeding ter beschikking stellen. Alle donaties komen daardoor ten goede aan projecten.

Sympathisanten die de collectebus missen kunnen hun bijdrage overmaken op postbankrekening 5050 t.n.v. Prins Bernhard Cultuurfonds. Diverse televisie- en radiospots ondersteunen tijdens de collecteweek de Anjeractie.

Deel: ' Collecteren Anjeractie goed voor eigen kas '
Lees ook