Gemeente Lelystad

College Lelystad vindt stappenplan ziekenhuis goed vertrekpunt

Gemeentebestuur vraagt Den Haag om Raad van Toezicht de ruimte te geven

Het college van de gemeente Lelystad vindt het stappenplan IJsselmeerziekenhuizen van de Raad van Bestuur een goed vertrekpunt voor een oplossing voor de problematiek rond de ziekenhuizen. Dat standpunt brengt het college deze week over in brieven aan zowel minister De Geus van Volksgezondheid als de Tweede Kamer. In die brieven vraagt het gemeentebestuur Den Haag bovendien de Raad van Toezicht ruimte te geven om de plannen verder uit te werken.

Wethouder Jan de Vries is tevreden dat het plan alle poliklinische behandelingen en dagbehandelingen waarborgt in beide locaties. Dit betekent dat patiënten 80% van alle ziekenhuiszorg dichtbij huis kunnen krijgen. Ook vindt hij het een goed uitgangspunt dat de klinische specialismen weer op beide locaties worden aangeboden, zodra dat financieel en kwalitatief verantwoord is. Wat de wethouder betreft komt de inspanningsverplichting daartoe nog concreter dan nu in het stappenplan te staan.

Er is echter niet alleen lof. Zo is het jammer dat Lelystad in het plan bepaalde klinische functies verliest. Lelystedelingen zullen volgens het plan voor een opname (langer dan een dag) voor KNO, oogheelkunde, orthopedie en urologie straks in Emmeloord behandeld worden. Volgens wethouder Jan de Vries is dit echter onvermijdelijk. Hij vindt wel dat het plan op andere terreinen afbreukrisicos bevat. Zo denkt het college van de gemeente Lelystad met name dat de concentratie van kindergeneeskunde en gynaecologie kan mislukken als de eerste lijn (o.a. huisartsen en verloskundigen) en de tweede lijn (medisch specialisten) niet goed samenwerken. Verder maakt het college zich zorgen over de financiële situatie van de IJsselmeerziekenhuizen. Er is een flink financieel tekort. Tot slot heeft het college oog voor het feit dat alle inwoners van Noordelijk Flevoland zorgen hebben over het aanbod aan spoedeisende hulp. Als die zorg niet 24 uur per dag, 7 dagen per week in Emmeloord geboden kan worden, dan moet er wel worden voldaan aan andere voorwaarden, zoals een huisartsenpost en een ambulancevoorziening bij het ziekenhuis zelf, die deze functie overnemen.

---

© Geplaatst op 27 januari 2003

Deel: ' College Lelystad vindt stappenplan ziekenhuis goed vertrekpunt '
Lees ook