Universiteit van Amsterdam


Colloquium: Antarctica, Antarctica - falling off the map

Fysisch geografen Jaap van der Meer en John Hiemstra verbleven de afgelopen maanden op Antarctica om onderzoek te doen naar de klimaatsgeschiedenis van dit ijzige continent. In een colloquium op vrijdag 26 februari 1999 verhalen deze onderzoekers over hun belevenissen op Antarctica en presenteren de resultaten. Het colloquium begint om 14.30 uur en vindt plaats in zaal A.A. van het Roeterseilandcomplex (Roetersstraat 15, Amsterdam).

In het eerste deel van het colloquium vertellen Van der Meer en Hiemstra over het reizen naar en binnen Antarctica en over de overlevings- en veiligheidstraining die ze van te voren hebben moeten volgen. Verder gaan ze in op het bezoek aan de Dry Valleys, een gigantisch niet-vergletsjerd gebied met een oppervlakte van 1500 km2. In werkelijkheid is dit gebied een extreem doge woestijn: het heeft er al miljoenen jaren niet geregend. De weinige sneeuw die er valt wordt door de wind weggeblazen en leidt hoger op de hellingen tot de vorming van kleine gletsjers.

In het tweede deel gaat Jaap van der Meer in op het zogenaamde Cape Roberts Project. Sinds 1997 wordt er geboord in de zeebodem, met als doel de klimaatsgeschiedenis van Antarctica te bepalen. Deze boringen vinden plaats bij een kleine landtong, Cape Roberts genaamd. In 1997 werd een 148 meter diepe kern geboord en in 1998 werd zelfs een diepte van 624 meter onder de zeebodem bereikt. Het is de bedoeling om in 1999 deze diepte te evenaren of te verbeteren. Van der Meer gaat in op de technische aspecten van de boringen en onthult een aantal bevindingen die tot nu toe zijn gedaan; zo heeft er 21 miljoen jaar geleden een gigantische vulkaanuitbarsting plaatsgevonden en zijn er uitgebreide sporen van vergletsjering.

In het derde en laatste deel vertelt John Hiemstra over het veldwerk in de Allan Hills. Dit is een nunatak; bergtoppen die zijn ingesloten door gletsjer-ijs. De Allan Hills vormen een laag gedeelte (1600-2100 meter hoogte) van het Transantarctisch gebergte, dat nog net boven de Oost-Antarctische ijskap uitsteekt. Het veldonderzoek richtte zich op de vergletsjering die in dit gebergte heeft plaatsgevonden. Analyse hiervan kan informatie opleveren over wanneer de Antarctische ijskap is overgegaan van een onstabiele fase naar de huidige koude en stabiele vorm. Momenteel is er een controverse over de datering van dit omslagpunt; sommigen dateren het op 3 miljoen jaar geleden, anderen gaan uit van 15 miljoen jaar geleden.
Dit veldwerk werd uitgevoerd in samenwerking met de Victoria Universiteit (Wellington, Nieuw-Zeeland).

Laatste wijzigingen: 24 februari 1999 - webmaster@uva.nl Bron: Bureau Voorlichting en Redactie

Deel: ' Colloquium Belevenissen op Antarctica '
Lees ook