Het Nederlandse Rode Kruis

Colombia: hulp aan ontheemden

Al bijna 50 jaar duurt het conflict in Colombia tussen de regering en gewapende groepen. Elk jaar moeten tienduizenden mensen vluchten. Vaak is de arme boerenbevolking het slachtoffer. Om het geweld te ontvluchten, trekken ze vanuit het platteland naar de grote steden. Daar komen ze in sloppenwijken terecht.

In Colombia leven 1,5 miljoen mensen in sloppenwijken. Het Colombiaanse Rode Kruis en andere hulporganisaties vangen deze mensen na hun vlucht op. Ze helpen met voedsel, huisvesting en medische verzorging.

Het Nederlandse Rode Kruis steunt een project voor zo'n 200 families in de provincies Santander en Caquetá. "Mijn vader werd gedood door de rebellen. We waren daarna zo bang dat ik met mijn moeder en oma gevlucht ben," vertelt de 17-jarige John Jairo Sánchez Cano in Nueva Colombia, Caquetá. "Een oom leende ons wat spullen om te verkopen op de markt en daar leefden we van. Het Rode Kruis leerde ons hoe wij een kleine winkel in ons huis konden maken. Sindsdien gaat het beter met ons."

Rode-Kruisvrijwilligers bezoeken de families, geven gezondheidsvoorlichting en zorgen voor training en scholing. Het Rode Kruis zorgt ervoor dat de families eigen bedrijfjes kunnen opzetten waarmee ze hun inkomen kunnen verdienen.

De 16-jarige Rosmary Molano Ramírez leerde via het Rode Kruis feestdecoraties maken. "Van het geld dat ik verdien met de verkoop help ik mijn moeder en kan ik iets voor mezelf kopen," zegt ze blij.

Zoekwoorden:

Deel: ' Colombia hulp aan ontheemden '
Lees ook