Ingezonden persbericht

PERSBERICHT
Comeback otter leidt tot 1e Nationale Otter-Fietstocht.

De sinds 1988 uitgestorven otter komt deze zomer weer terug in ons land. En wel in het natuurgebied De Weerribben in Noordwest Overijssel. De komende tijd zullen deze viseters uit Letland worden opgehaald en in De Weerribben worden uitgezet. De totale populatie komt na verloop van tijd rond de veertig otters te liggen. Ter gelegenheid daarvan wordt vanuit Steenwijk op zaterdag 18 mei 2002 de 1e Nationale Otter-Fietstocht georganiseerd. Deelnemers kunnen kiezen uit drie routes van respectievelijk 30, 40 en 65 kilometer door het prachtige natuurgebied De Weerribben in de Kop van Overijssel, ten westen van Steenwijk.

Langs de routes zijn tal van bezienswaardigheden opengesteld. Dat begint al bij de start, waar de deelnemers worden geconfronteerd met historische fietsvehikels. In het natuur-activiteitencentrum De Weerribben dat in de routes is opgenomen, is een expositie ingericht over het stelsel van nationale parken in Nederland. Er worden een wijnproeverij en een dialezing georganiseerd. Verder is er de gehele dag een doorlopend excursieprogramma waarbij verschillende activiteiten plaatsvinden in het natuurgebied zelf. Bij het Natuuractiefhuis van Staatsbosbeheer is zowel binnen als buiten van alles te zien over riet en rietlandbeheer. Elders in het gebied komt de verveninggeschiedenis tot leven, doordat er voor het eerst sinds jaren ween een "live"-vervening plaatsvindt. Belangstellenden komen er alles aan de weet over de baggerbeugel, trappelborden en het zogenaamde "machientie".

Het vervoer tussen de verschillende locaties gebeurt met bokken, vlotten, paardentram en diverse soorten zeilpunters. Zelf meezeilen, roeien of bomen behoort tot de mogelijkheden. Ook zijn langs de routes tal van bezienswaardigheden opengesteld zoals een palingkwekerij en rokerij. Verder zijn in de routes diverse horecalocaties opgenomen waar de deelnemers kunnen eten en drinken en volop de tijd kunnen nemen om van dit schitterende natuurgebied te genieten.

De Otterfietstocht is een initiatief van de Lionsclub Steenwijk die de opbrengst zal bestemmen voor projecten voor schoon drinkwater en water voor irrigatie in Ethiopi. In verband daarmee zal ook Frank van Rijn aan de tocht deelnemen. Deze oud-Steenwijker is reeds dertig jaar wereldfietser van beroep. Hij bereisde alle werelddelen en schreef daarover vele boeken. Onder andere over zijn reis door Ethiopi, waarbij hij uitgebreid ingaat op de waterproblematiek. Een deel van de opbrengst van zijn verkochte boeken is bestemd voor de actie van de Steenwijker Lions.

De start van de 1e nationale Otter-Fietstocht op zaterdag 18 mei is tussen 10.00 en 12.00 uur bij hotel "De Hiddingerberg" pal aan de A32 in Steenwijk (afslagnr. 6 tussen Zwolle en Heerenveen). De deelnamekosten bedragen voor volwassenen 5 en voor kinderen tot 12 jaar 2.50. Zowel bij het vertrekpunt als bij aankomst op het NS-Intercity-station in Steenwijk is het mogelijk om fietsen te huren. Langs de gehele route zijn diverse hulpposten bemand voor hand- en spandiensten aan de deelnemers. Voor de deelnemers is er een fraai aandenken en kan er met een prijsvraag onder andere een fiets worden gewonnen. Ruim honderd vrijwilligers zorgen er voor dat deze fietstocht op ruim 2000 deelnemers is berekend.

Voor meer pers-informatie: de heer Jan Vredenburg, tel. 0521- 514732. Zie ook www.ottertocht.myweb.nl

Deel: ' Comeback otter leidt tot 1e Nationale Otter-Fietstocht '
Lees ook