---

Ministerie van Defensie---

Commandant SFOR onder de indruk van Dutch approach

24-05-2002

De commandant van de SFOR-vredesmacht in Bosnië, de Amerikaanse luitenant-generaal John B. Sylvester bezocht deze week het 42 (NL) Gemechaniseerd Bataljon in het midden van het land. In drie uur tijd leidde de Nederlandse bataljonscommandant luitenant-kolonel Peter Schaberg de SFOR-commandant door het Nederlandse gebied van verantwoordelijkheid. Het startpunt van zijn bezoek was de base Novi Travnik waar generaal Sylvester na een briefing van overste Schaberg kennis maakte met het personeel - in dit geval een Nederlandse tankbemanning en een Bulgaarse groep infanteristen - en het materieel: de Leopard 2 A5 gevechtstank en Bulgaarse BRDM-pantservoertuigen.

Daarna vertrok de generaal naar het houtverwerkingsbedrijf Masiv van de ondernemer Drazen Kurevija in Novi Travnik. Geïnteresseerd luisterde de generaal naar het verhaal van de bedrijfsleider. Kurevija wordt bij de opstart van zijn bedrijf ondersteund door het projectteam "Integrated Development Entrepreneurial Activities" (IDEA) van het Gemechaniseerde Bataljon. Dit team bestaat uit Nederlandse reservisten die in het dagelijks leven in het bedrijfsleven werken of een eigen bedrijf runnen. Hun expertise is broodnodig om ondernemingen in Bosnië te laten opstarten.

Na bezoeken aan de ondernemer in Novi Travnik en een wegverbeteringsproject bij Guca Gora besluit SFOR-commandant luitenant-generaal John Sylvester van het programma af te wijken. Sylvester is bezig met zijn tour door het gebied van 42 (NL) Gemechaniseerd Bataljon. Terwijl hij op het punt staat om aan een patrouille door de binnenstad van Travnik te beginnen, valt zijn oog op de Elci Ibrahim Paina Medresa (de koranschool van Travnik waar imams worden opgeleid). Ongedwongen loopt de generaal naar binnen en begint handen te schudden met docenten en studenten. Het uiterlijke contrast tussen de generaal en de religieuze studenten is groot, maar al snel ontwikkelt zich een hartelijk gesprek over de school.

Dat samenwerking met de lokale bevolking, het bedrijfsleven en de overheid hoog in het vaandel staat bij de Nederlanders bleek bij een gezamenlijk project tussen de Armija Federacija BiH (het leger van de Moslim-Kroatische Federatie) en 42 (NL) Mechbat. Met hulp van Nederlandse expertise en brandstof bouwen de 7de Mechanized Brigade en de 3de Guards Motorized Brigade aan het herstel van een weg tussen Bukavica en Radonjici bij Guca Gora. Voor Sylvester was het bezoek van het project een goede aanleiding om met brigadier Palavra, de commandant van de 3 Guards Motorized Brigade, te praten over verdere reductie van de strijdkrachten in Bosnië.

Tot slot begaf de generaal zich onder de bevolking in Travnik. Samen met een patrouille van het Alfa-team liep de generaal ontspannen door de stad links en rechts handen schuddend met voorbijgangers. Bij de Office of the High Representative (OHR) in de binnenstad, sprak Sylvester tot slot met Christine Zandvliet, de regionale vertegenwoordiger van deze organisatie. Volgens brigade-generaal Van Lent die in de staf van luitenant-generaal Sylvester werkt en de SFOR-commandant begeleidde bij het bezoek, is de SFOR-commandant zeer te spreken over The Dutch approach van de Nederlandse Battle Group waarbij veel waarde wordt gehecht aan contacten met het bedrijfsleven, de overheid en de Bosnische strijdkrachten. (fotos: tweede luitenant Rompelman)

Zoekwoorden:

Deel: ' Commandant SFOR onder de indruk van Dutch approach '
Lees ook