expostbus51


MINISTERIE DEF

https://www.mindef.nl

Mindef:Commando-overdracht vlootverband

DV/PM013/99 Den Haag, 6 mei 1999

Staatssecretaris van Defensie Van Hoof zal morgen (7 mei) in Den Helder de officiële commando-overdracht van het NAVO-mijnenbestrijdingssquadron bijwonen. Tijdens die bijeenkomst zal de Nederlandse kapitein-luitenant ter zee John Kleywegt het bevel overnemen van zijn Noorse collega Geir Flage.

Staatssecretaris Van Hoof zal na het houden van een toespraak de troepen inspecteren. Met de commando-wisseling verandert de naam van het eskader van 'Standing Naval Force Channel' (STANAVFORCHAN) in 'Mine Countermeasures Force North' (MCMFORNORTH). De naamswijziging is het gevolg van de nieuwe bevelsstructuur van de NAVO. MCMFORNORTH maakt deel uit van de 'Allied Command Europe Immediate Reaction Forces'. Het eskader biedt de NAVO een geoefende groep mijnenbestrijdingsvaartuigen die onmiddellijk binnen of buiten het NAVO-gebied ingezet kunnen worden.

Het commando van het eskader rouleert op jaarbasis tussen België, Denemarken, Duitsland, Nederland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk. John Kleywegt is de zesde Nederlandse commandant sinds de oprichting van het vlootverband in 1973.

Deel: ' Commando-overdracht NAVO-mijnenbestrijdingssquadron '
Lees ook