Alpha-processor, PowerStorm grafische versnellers en hoge interne bandbreedte leveren recordsnelheid voor Tru64 Unix en Windows NT

Compaq levert met Professional Workstation XP1000 snelste workstation ter wereld

Gouda, 8 februari 1999 - Compaq Computer B.V. annonceert 's werelds snelste workstation - het Compaq Professional Workstation XP1000. Dit workstation is het eerste product in de nieuwe AlphaPowered eXtreme Performance (XP)-productlijn van Compaq. Het Professional Workstation XP1000 is voorzien van de nieuwe 500-MHz Alpha 21264 EV6 processor en PowerStorm grafische technologie en beschikt over een systeemarchitectuur met hoge interne bandbreedte. Deze combinatie zorgt ervoor dat het Professional Workstation XP1000 ongeëvenaarde prestaties biedt voor klanten die veeleisende toepassingen draaien onder Tru64 Unix of Windows NT. "Met dit eerste AlphaPowered workstation levert Compaq het snelste workstation dat te koop is", zegt Les Crudele, vice-president van Compaq Computer en general manager van de Workstation Division. "Hiermee krijgen onze klanten de mogelijkheid om producten te ontwerpen of geografische modellen door te rekenen met een snelheid die ze nooit eerder hebben ervaren".

Superieure prestaties
Het Professional Workstation XP1000 is uitgerust met de snelste processor die momenteel op de markt is, de Alpha 21264 EV6. Met een verwachte SPECint95 rating van 26 en SPECfp95 van 52 vormt deze nieuwe Alpha processor de top in haar klasse, zowel op het gebied van integerberekeningen als drijvende komma-berekeningen. Ter vergelijking, Sun Microsystems' snelste UltraSPARC 2-processor behaalt een score van 16,1 met SPECint95 en 23,5 met SPECfp95 (1).

De kracht van het Professional Workstation XP1000 komt pas echt tot uiting wanneer veeleisende toepassingen worden gedraaid, zoals uit onderstaande benchmarks blijkt:

* Computer Aided Design (CAD). In de Bench98 benchmark voor Windows NT-workstations is de beste score (33 minuten) behaald. Dit is een benchmark met Pro/ENGINEER v19 van Parametric Technologie Corporation, die processorkracht, systeem-throughput en 3D grafische prestaties meet.
* Computer Aided Engineering (CAE). De ANSYS v5.4 benchmark werd als snelste uitgevoerd (6.684 seconden). Dit is een benchmark die drijvende komma-berekeningen en geheugenbandbreedte meet.
* 3D Graphics. De grafische benchmark gBench98 werd in korte tijd (21 minuten) uitgevoerd door een Professional Workstation XP1000 met Compaqs PowerStorm 300 midrange grafische versneller voor Tru64 Unix en Windows NT.

Snelle componenten
De enorme prestaties van het Professional Workstation XP1000 worden bereikt door de combinatie van de Alpha-processor met een systeemarchitectuur met maximale bandbreedte. Zo beschikt het workstation over een 256-bit bus die een maximale datadoorvoersnelheid van 2,6 GB per seconde biedt. Het gevolg hiervan is dat gebruikers van het Professional Workstation XP1000 complexe modellen kunnen ontwerpen en analyseren, met omvangrijke beelddatabases kunnen werken en veeleisende animaties of videotoepassingen kunnen draaien met snelheden en doorlooptijden die zij nooit eerder hebben ervaren. Het ECC-werkgeheugen kan worden uitgebreid tot maximaal 2 GB.

De zeer hoge videoprestaties van het Professional Workstation XP1000 worden gerealiseerd met behulp van een nieuwe grafische versneller van Compaq, de PowerStorm 350. Met 64 MB videogeheugen, 30 MB framebuffer-geheugen en 32 MB texture-geheugen, biedt deze PCI-gebaseerde controller ondersteuning van true color double buffered rendering tot de hoogste resoluties: 1920 x 1200. De PowerStorm 350 versneller maakt gebruik van de kracht van de Alpha-processor om geometrische en verlichtingsberekeningen aanzienlijk te versnellen, en biedt tevens ondersteuning van twee monitoren via het plaatsen van een tweede identieke kaart.

Tru64 Unix en Windows NT
"Met de introductie van het 64-bit Professional Workstation XP1000 levert Compaq nu een zeer complete lijn workstations," zegt Joop Ruijgrok, marketing director van Compaq Computer B.V. "Met de Professional Workstation-lijn komt Compaq tegemoet aan de uiteenlopende behoeften van gebruikers van workstations, van kleine, budgetbewuste bedrijven tot grote, veeleisende bedrijven, en van zowel technische als creatieve gebruikers. Compaq biedt al deze klanten de vrijheid om een workstation te kiezen dat past bij hun eisen op het gebied van prestaties, prijs en besturingssysteem."

In toevoeging hierop biedt het Professional Workstation XP1000 een grote flexibiliteit en
investeringsbescherming, omdat zowel Tru64 Unix als Windows NT Workstation worden ondersteund. De mogelijkheid om beide besturingssystemen op één platform te draaien, maakt het Professional Workstation XP1000 ideaal om in te zetten in omgevingen met heterogene besturingssystemen en vergemakkelijkt de interoperabiliteit tussen Unix en Windows NT. Het betekent ook dat één platform kan worden gebruikt binnen omgevingen waar twee besturingssystemen noodzakelijk zijn.

Wereldwijde service en ondersteuning
Compaq biedt een wereldwijde service en ondersteuning via een netwerk van geautoriseerde en gespecialiseerde wederverkopers, of rechtstreeks via Compaq zelf. Compaq beschikt over ongeveer 29.000 service- en supportmedewerkers op 550 locaties in 114 landen, zodat klanten de verzekering hebben dat zij altijd een Compaq-medewerker kunnen bereiken. Inbegrepen in dit aantal zijn 2.200 gecertificeerde Windows NT-experts en
3.000 Unix-ingenieurs, alsmede talloze experts op het gebied van integratie en interoperabiliteit van UNIX en NT. Dat heeft tot gevolg dat workstations en andere systemen van Compaq naadloos met beide omgevingen geïntegreerd kunnen worden. Voor meer informatie over Compaq's Professional Workstations kunt u terecht op de volgende website: http://www.compaq.nl

(1) Sun-resultaten verkregen van
http://www.specbench.org/osg/cpu95/results/. De resultaten van de XP1000 zijn toegezonden aan de SPEC, maar nog niet gepubliceerd in de SPEC-nieuwsbrief.

(2) Alle prijzen zijn verwachte adviesprijzen voor Europa, exclusief BTW. Feitelijke verkoopprijzen kunnen variëren.

Compaq Computer Corporation - een Fortune Global 100 company - is wereldwijd leverancier van informatietechnologie. Compaq is het op één na grootste computerbedrijf ter wereld en marktleider op het gebied van de productie en verkoop van personal computers. Compaq ontwikkelt en levert een breed scala aan hardware- en softwareoplossingen inclusief services voor consumenten tot en met high-end enterprise computing omgevingen. Zo biedt het bedrijf fouttolerante bedrijfskritische oplossingen, netwerk- en communicatieproducten, server-systemen, workstations, zakelijke desktop- en notebookproducten en consumenten pc's. Het bedrijf is toonaangevend op het gebied van milieuvriendelijke programma's en bedrijfsvoering. Compaq-producten worden verkocht in meer dan 100 landen via een wereldwijd netwerk van Compaq Business Partners. Het bedrijf is opgericht in 1982. Compaq is gevestigd in Houston, Texas. In Nederland is het hoofdkantoor van Compaq Computer B.V. gevestigd in Gouda.

Meer informatie over Compaq en haar producten, alsmede klantenondersteuning is beschikbaar op http://www.compaq.nl.

Achtergrondinformatie:
Compaq Computer B.V., Ingrid Martens, Marketing Communications Manager, tel: 030 - 283 2565

Deel: ' Compaq levert snelste workstation ter wereld '
Lees ook