COMPUTER ASSOCIATES GAAT COMPUTER MANAGEMENT SCIENCES, INC. OVERNEMEN

VOORAANSTAAND SERVICESBEDRIJF VERGROOT PORTFOLIO CA GLOBAL PROFESSIONAL SERVICES

OVERNAMEBOD TER WAARDE VAN 435 MIJOEN DOLLAR

Nieuwegein / New York, 9 februari 1999 - Computer Associates International, Inc. (CA) en Computer Management Sciences, Inc. (CMSI) zijn een overname overeengekomen waarbij CA een bod doet op de uitstaande aandelen van CMSI.

Een dochteronderneming van CA gaat een bod doen op alle gewone uitstaande aandelen van CMSI's (NASDAQ: CMSX) voor 28 dollar per aandeel.

De voorgenomen overname is unaniem goedgekeurd door de raad van bestuur van zowel CA als CMSI. CA zal de overname financieren uit haar liquide middelen en bestaande kredietfaciliteiten.

CMSI, dat op geavanceerde technologie gebaseerde IT-oplossingen voor Fortune 1000-klanten ontwikkelt, zal onderdeel worden van CA's Global Professional Services (GPS)-divisie. Het weerspiegelt de groeistrategie van GPS wat betreft het implementeren van klantgerichte oplossingen. Deze overname versnelt de ontwikkeling van nieuwe, krachtige oplossingen die op basis van CA's Unicenter TNG en Jasmine zullen worden ontwikkeld voor de top van de markt voor bedrijfsbrede, gedistribueerde applicaties. CA zal ook het aantal Systems Outsourcing Centers (SOC) van CMSI wereldwijd uitbreiden.

Onderdeel van het overnamebod, dat binnenkort ingaat, is de mogelijkheid om een dusdanige hoeveelheid aandelen aan te kopen, dat bij uitoefening van het recht, CA op zijn minst de meerderheid van de uitstaande aandelen bezit. Voor de aanbieding zijn verder de gebruikelijke voorwaarden van kracht.

CMSI is gespecialiseerd in Internet-ontwikkeling, business process re-engineering, strategische planning, downsizing, rapid application development, object-georiënteerde databases en het evalueren van software en andere belangrijke technologieën van leveranciers.

"Onze samenwerking met CMSI past binnen onze strategie om GPS uit te bouwen door zeer gerichte overnames. Deze completeren de basisdiensten van CA en voldoen aan de kritische eisen van hedendaagse, wereldwijd opererende bedrijven", zegt CA President en COO Sanjay Kumar. "De bewezen ontwikkelmethodieken van CMSI en hun uitgebreide ervaring op het gebied van strategische re-engineering maken het bedrijf een ideale aanvulling op de hoogwaardige technologische en zakelijke capaciteiten van GPS."

"Dit is de juiste tijd om ons bij de CA-familie aan te sluiten", zegt CMSI Chairman en Chief Executive Office, Jerry W. Davis. "Onze bedrijven passen uitstekend bij elkaar waar het gaat om technologische kracht, zakelijke visie en bedrijfscultuur. We zijn vooral enthousiast over de bijdragen die we door deze overname wereldwijd op snelgroeiende terreinen, bijvoorbeeld op het gebied van Internet commerce-applicaties en multimedia-applicaties, kunnen leveren."

CMSI voorziet voornamelijk in de IT-behoefte van Fortune 1000-bedrijven en nationale en lokale overheden door het ontwikkelen, aanpassen en integreren van softwareapplicaties, waarbij het bedrijf tegelijkertijd IT-outsourcing, facilities management en onderhoud van oudere en client/server computersystemen biedt. Het bedrijf richt zich op het midden van de IT-markt en is betrokken bij projecten die variëren van 250.000 dollar tot 10 miljoen dollar. Klanten zijn onder meer Coca-Cola, CSX Corporation, Kemper Financial Services, Lockheed Aeronautical Systems Company, Merril Lynch en Wachovia Bank.

Het Amerikaanse netwerk van SOC's van CMSI wordt door CA wereldwijd uitgebreid naar onder meer Europa, Azië, Zuid-Amerika en andere regio's. De SOC's zijn zwaar beveiligde servicecentra voor systeemontwikkeling, die zijn uitgerust met geavanceerde hardware en software om daarmee bijna iedere ontwikkelomgeving te kunnen simuleren. SOC's stellen CMSI in staat om een repository van herbruikbare softwareapplicaties, coderegels en componenten te onderhouden. Daarmee worden de tijd en het werk, die bij de initiële ontwikkelfase van een project nodig zijn, drastisch gereduceerd. Elk SOC is in het netwerk opgenomen, zodat CMSI medewerkers vanaf iedere SOC of vestiging kan inzetten voor projecten waarbij zij gelijktijdig kunnen ontwikkelen. Trainingcentra voor klanten en consultants bieden complete mogelijkheden om gebruikers van nieuwe software te trainen, voorafgaand aan de ingebruikname van die software bij de klant.

De IT-diensten van CMSI worden ondersteund door haar eigen "Evolution Methodology". Dit is een geïntegreerde set trajecten, taken, werkproducten, technieken, hulpmiddelen en richtlijnen voor projectmanagement, die voorziet in een standaard aanpak voor planning, ontwikkeling en onderhoud.

"Samengaan met CA is duidelijk het beste groeipad voor CMSI", zegt Harry C. Stonecipher, lid van de raad van bestuur van CMSI en president bij Boeing Corporation. "Dit is ook een uitstekende kans voor CMSI-medewerkers om hun talenten breder in te zetten."

Dit is de vierde in een reeks van overnames om de capaciteit en dienstverlening van GPS uit te breiden. GPS, dat april vorig jaar werd opgericht als antwoord op de behoefte van klanten aan totaaloplossingen, werd versterkt door eerdere overnames door CA van Realogic, Inc., LDA Systems, Inc. en Aventura Systems ASA.

De winstmarge van CMSI is één van de hoogste in de IT-branche op het gebied van dienstverlening. Op 25 januari maakte het bedrijf bekend dat over 1998 de omzet met 27 procent was gestegen naar 90,2 miljoen dollar. De nettowinst steeg met 34 procent naar 12,4 miljoen dollar. Alle ruim 900 medewerkers van CMSI treden bij CA in dienst, waardoor het totaal aantal medewerkers van GPS 3.000 bedraagt. Het hoofdkantoor van CMSI (http://www.cmsx.com) is gevestigd in Jacksonville, Florida. Het bedrijf heeft vestigingen en SOC's verspreid over de Verenigde Staten.

Bepaalde aandeelhouders van CMSI, waaronder Jerry W. Davis (CMSI Chairman en CEO) en Anthony V. Weight (CMSI Acting CEO en Corporate Secretary), en andere betrokkenen zijn overeengekomen hun aandelen aan te bieden aan CA. Zij vertegenwoordigen ongeveer 34 procent van alle uitstaande aandelen.

GPS, dat in april 1998 werd opgericht, biedt een breed spectrum aan IT-diensten in tientallen disciplines, waaronder diensten om de jaar 2000-problematiek op te lossen, het beheer van infrastructuren, applicatie-ontwikkeling en helpdesk-ondersteuning om zo de productiviteit van de eindgebruiker te verhogen. De dienstverlening varieert van consultancy tot implementatie, outsourcing en facilities-management. Het hoofdkantoor van GPS bevindt zich in Islandia, New York. GPS heeft kantoren in Noord- en Zuid-Amerika, Europa en het Verre Oosten. Meer informatie over GPS is te vinden op Internet via http://www.cai.com/gps/.

Computer Associates International, Inc. (NYSE: CA), is wereldwijd marktleider op het gebied van bedrijfskritische software voor zakelijk gebruik. Computer Associates levert software, ondersteuning en integratiediensten in meer dan 100 landen over de hele wereld. Het bedrijf telt 13.000 medewerkers en realiseerde over het kalenderjaar 1998 een omzet van 5,1 miljard US dollar. Bij de Nederlandse vestiging van Computer Associates in Nieuwegein werken ruim 130 mensen. U kunt CA bereiken op het worldwide web http://www.cai.com of via http://www.cai.com/offices/holland/.

Alle producten en merknamen waaraan gerefereerd wordt, zijn eigendom van hun respectievelijke eigenaars.

Voor nadere informatie kunt u zich wenden tot:

Computer Associates B.V.

Sandra Wasseur, Marketing Manager
Postbus 577, 3430 AN Nieuwegein
Tel (030) 604 83 45
Fax (030) 605 12 34
Email wassa01@cai.com

of:

Sterk Werk Communicatie B.V.

Wilbert Scheer, Communicatieadviseur
Tel (010) 456 78 49
Fax (010) 456 28 68
Email wilbert@sterkwerk.nl

Deel: ' Computer Associates neemt CMSI over '
Lees ook