Ingezonden persbericht


In voorbereiding van de opname van hun CD 'Classics for Kids' musiceren de 110 kinderen van het Symfonisch Kinderorkest van Vlaanderen en het Kinderkoor van Vlaanderen en hun leiders Tim Devolder en Rika Joris van 27 tot 30 augustus in de abdij van Male

Zij nodigen u van harte uit op hun concert
op donderdag 30 augustus 2001 om 19.30 uur
in de Sint Thomaskerk, Brieversweg 332, Sint Kruis (Brugge) waar zij u het programma van hun CD 'Classics for Kids' zullen voorstellen.

'Classics For Kids' zal de Orkestenmarathon openen van het Festival Van Vlaanderen te Gent
op zondag 7 oktober om 11u in de Bijloke (Kraakhuis), de release van de CD 'Classics for Kids' wordt tegen dan verwacht.

Voor verdere inlichtingen kan u terecht bij
Brigitte Ghyselen, EMI/Virgin Classics: 02/ 702 24 76 0495/ 299 809

'Classics for Kids': hoe het begon ...


* Vanuit de overtuiging dat musiceren en cultuurbeleving in het algemeen een recht is voor alle kinderen, werd het Symfonisch Kinderorkest van Vlaanderen in 2000 opgericht door Tim Devolder, secretaris-generaal van de European Foundation for the Rights of Children, en dirigente Rika Joris, bekend om haar pedagogisch werk. Het orkest bestaat uit een vijftigtal kinderen tussen 10 en 13 jaar die samen musiceren in een ongedwongen en toffe sfeer.
* Dit kinderorkest organiseerde de reeks "Classics for Kids", concerten voor de 2de en 3de kleuterklas en de 1ste graad van het basisonderwijs. "Heel wat mooie kinderliedjes komen nauwelijks nog aan bod in het onderwijs", zo stelde Tim Devolder vast. Het leek hem dan ook een leuk idee scholen uit te nodigen naar een kinderconcert, waar kleuters uit volle borst die liedjes konden zingen onder begeleiding van een heus klassiek kinderorkest. "Classics for Kids" sloeg zo sterk aan, zowel bij de jonge uitvoerders als bij het nog jongere publiek, dat beslist werd het project met een seizoen te verlengen.
* In oktober 2001 brengt het Kinderorkest een "Classics for Kids"-CD uit bij EMI Belgium, zodat nog meer kleuters kunnen bereikt worden dan de duizenden die totnogtoe de concerten bijwoonden. (Tracklisting werd bij deze mail gevoegd)
* Het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen aanvaardde het peterschap van dit Kinderorkest. Concreet betekent dit dat het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen zoveel mogelijk logistieke steun biedt aan zijn petekind. Zo mag het kinderorkest bijvoorbeeld repeteren in het Filharmonisch Huis en gebruikmaken van het slagwerk en de piano. Vijftien musici van het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen treden op als individuele peters en meters van de jonge muzikanten en staan hen bij met raad en daad. De leden van het Symfonisch Kinderorkest van Vlaanderen krijgen de kans om repetitie bij te wonen en omgekeerd gaan de individuele peters en meters op bezoek bij hun poulains tijdens hun repetities.
* Het Kinderkoor van Vlaanderen is opgericht op initiatief van Tim Devolder in 2001. Per provincie selecteerde Tim Devolder één basisschool waar hij audities organiseerde. De geselecteerde kinderen werden vervolgens uitgenodigd op een slotauditie die plaatsvond in het Filharmonisch Huis te Antwerpen voor een driekoppige jury, bestaande uit deskundigen inzake zangpedagogie.
* De European Foundation for the Rights of Children, erkend via Koninklijk Besluit als internationale vereniging, is de beheersorganisatie achter het Symfonisch Kinderorkest en Kinderkoor van Vlaanderen.
Concertlijst 'Classics for Kids' Schooljaar 2001-2002

Dinsdag 18 september 2001 Leuven Cultureel Centrum "Minnepoort"

Vrijdag 21 september 2001 Bornem Cultureel Centrum "Ter Dilft"

Vrijdag 5 oktober 2001 Antwerpen Koningin Elisabethzaal

Dinsdag 20 november 2001 Gent CC "Bijloke

Dinsdag 18 december 2001 Kortrijk CC "De Schouwburg"

Maandag 21 januari 2002 Brussel Paleis voor Schone Kunsten

Hasselt nb Limburg Grenslandhallen

Woensdag 6 Maart 2002 Mechelen CC "Stadsschouwburg"

30 april 2002 Geraardsbergen CC "Stadsschouwburg"

Deel: ' Concert Symfonisch Kinderorkest van Vlaanderen '




Lees ook