Ingezonden persbericht


Concours Wetenschap & Wereld

Om de ratio en emotie in Leids toonaangevend, wetenschappelijk onderzoek over het voetlicht te brengen, doen Leidse onderzoeksgroepen mee aan het Concours Wetenschap & Wereld.

In dit concours maken wetenschappers op een spectaculaire, actieve en voor iedereen begrijpelijke manier duidelijk waarmee ze bezig zijn in hun onderzoek. Ze komen achter hun bureau of onderzoekstafel vandaan en gaan iets dóen buiten de universiteitsmuren: ze leggen in de periode 10-16 juni de samenleving uit waarmee ze bezig zijn. Wetenschappelijk onderzoek wordt in een actieve verhandeling op straat aan de mens gebracht en met diverse media aan het Leidse publiek getoond.

Deelnemers

Door een deskundige jury zijn uit de ingezonden voorstellen vijf projecten genomineerd die hun plan kunnen uitvoeren in de lustrumweek. Deze vijf groepen krijgen extra subsidie om hun onderzoek op ludieke en actieve wijze onder de aandacht te brengen.

Op zaterdag 12 juni tussen 12.00-16.00 uur is De Waag het podium voor de vijf groepen.

De vijf projecten en hun indieners (in willekeurige volgorde) zijn:


* Operation Green Light: licht in de opsporing van kanker
* LUMC, Endocrinologie-Heelkunde: Clemens Lowik (Endocrinologie) en Alexander Vahrmeijer (Heelkunde), Ineke Oudshoorn e.a.
* www.operationgreenlight.nl

* Vijf eeuwen migratie naar Leiden

* Instituut voor Geschiedenis, Sociale Geschiedenis: Leo Lucassen en Susan Leclercq (IISG)
* www.vijfeeuwenmigratie.nl

* Solar powered future fish

* Wiskunde en Natuurwetenschappen, Excellente studenten: Robin de Lange, Yvonne van Amerongen, David Louwrier, Paul Egan, Thomas Eisenmayer, Florine Buijze, Petra Mol, Wouter Bruins en Huub de Groot (LIC)
* www.solarfish.nl

* Zuidafrikaleiden.nl

* Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie, Erik Bähre i.s.m. Gwen Wolters, Arjan Mossel, Robert Pijpers e.a.
* www.zuidafrikaleiden.nl

* KlinkerMikken & KlankKleuren

* Leiden University Centre for Linguistics/Fonetisch laboratorium: Vincent van Heuven, Willemijn Heeren, Rob Goedemans en Jos Pacilly
* KlinkerMikken & KlankKleuren en de LUCL Talenkaart

Meer informatie

Alle informatie over het concours Wetenschap & Wereld staat in deze pdf of in de flyer.

Finale

Aan het einde van de lustrumweek, op 17 juni, presenteren de onderzoeksgroepen hoe hun interacties met het Leidse publiek zijn verlopen. De ontmoetingen zijn op film geregistreerd. Deze beelden worden vertoond tijdens de finale.

In een feestelijke ambiance kiest de jury de groep met de meest opzienbarende presentatie. In de jury zitten onder anderen Jos Engelen, voorzitter NWO, en Margriet van der Heijden, wetenschapsjournalist NRC.

Donderdag 17 juni, finale
15.00-17.00 uur
Academiegebouw

Deel: ' Concours Wetenschap & Wereld '
Lees ook