VU ziekenhuis

10 december 1999

Artsen geconfronteerd met vermoeidheid oncologische patiënten

Op woensdag 15 december biedt het VU ziekenhuis zijn medewerkers en huisartsen in zijn verzorgingsgebied de mogelijkheid om geconfronteerd te worden met de vaak zeer grote vermoeidheid van kankerpatiënten. Het gaat hierbij om de computersimulatie In my steps, waarbij met behulp van de nieuwste virtual reality hulpverleners op zeer indringende wijze met deze vermoeidheid kennis maken.

Tot voor kort konden gezonde mensen nauwelijks invoelen laat staan ervaren - hoe het is om last te hebben van kanker gerelateerde vermoeidheid. Daardoor is er veelal te weinig aandacht besteed aan het probleem, is het onderschat en te weinig behandeld. Met In my steps krijgen ook hulpverleners in Nederland de gelegenheid om deze ervaring op te doen.
"Hoewel het vaak over het hoofd wordt gezien, is vermoeidheid een van de meest voorkomende verschijnselen waar mensen met kanker last van hebben. Die vermoeidheid verstoort niet alleen het dagelijks leven van de patiënten, maar belemmert hen ook bij het verwerken van hun ziekte en bij het volhouden van de behandeling die bedoeld is om hun leven te verlengen en de kwaliteit van hun leven te verbeteren," aldus de Amerikaanse top-oncoloog David Henry uit Philadelphia.

In my steps
is ontwikkeld om artsen en verzorgers de kans te geven dit vaak onderschatte fenomeen beter te leren kennen, zodat ze nog beter kunnen inspelen op de dagelijkse problematiek van de patiënten. Om dit te realiseren, is het simulatieprogramma ontworpen met hulp van vooraanstaande kankerspecialisten en mensen die zelf kanker hebben (gehad).

In my steps
neemt de deelnemer mee op een reis van 15 minuten door een huis. Daarbij zit de deelnemer in een speciaal ontworpen stoel met beweegbare voetpedalen. Op zijn hoofd krijgt hij een helm die geluiden en beelden doorgeeft. Via de 'virtual reality'-techniek kan de deelnemer in een virtueel huis van de ene kamer naar de andere gaan. Hier tracht hij of zij dagelijkse werkzaamheden uit te voeren die steeds meer moeite kosten. De simulator gaat niet harder dan in de programmatuur is vastgelegd, hoe hard de deelnemer ook de pedalen intrapt. Dit geeft de ervaring van vermoeidheid en frustratie waar zo veel patiënten last van hebben. Met de pedalen gaat de bezoeker eerst naar de keuken om een eenvoudig ontbijt klaar te maken. Dan gaat de bel; de deelnemer loopt langzaam door de woonkamer naar de voordeur. Voordat de gebruiker bij de voordeur is, rijdt de bestelauto met de af te leveren goederen al weg. De frustrerende en vermoeiende dag eindigt er voor de gebruiker mee dat hij de trap op zal moeten om in bed te komen.

Informatie
Voor meer inlichtingen kunt u contact opnemen met de dienst public relations en voorlichting VU ziekenhuis/Faculteit der Geneeskunde, telefoon (020) 4443444, fax (020) 4443450, Tanya Terink of Jan Spee.

© Academisch Ziekenhuis Vrije Universiteit 15/12/99
dienst public relations & voorlichting prv@azvu.nl

Deel: ' Confrontatie artsen met vermoeidheid oncologische patienten '
Lees ook