UNIE VOOR CHRIS. ONDERWIJS

Confronterende week in Uganda voor Nederlandse leerlingen

Woensdag 5 maart kwamen 31 jeugdige verslaggevers van even zoveel middelbare scholen op Schiphol aan na een indrukwekkende week in Uganda. Voor de actie Edukans Going Global bezochten de leerlingen als verslaggever ontwikkelingsorganisaties en onderwijsprojecten.

Op initiatief van Edukans waren de middelbare scholieren een week lang te gast bij ontwikkelingsorganisaties in de stad Kampala en op het platteland van het Soroti-district in Uganda. De 31 leerlingen kropen voor een week in de huid van verslaggever. De opgedane ervaringen hebben ze beschreven in een reisverslag. Ook maakten ze fotoreportages en videoverslagen. De verschillen tussen 'daar' en 'hier' kwamen hard aan.

Indrukwekkend is het bezoek aan de Bright Day and Boarding School in de stad Kampala, waar een belangrijk deel van de leerlingen wees is. Sandra (17):'Een meisje vraagt of ik haar mee naar Nederland wil nemen. Ik maak haar duidelijk dat het niet kan. Even is het stil, ze kijkt me aan met een hoopvolle blik. Dan zegt ze: 'Ooit komt mijn moeder terug en dan neemt ze mij mee naar huis'. Ik krijg een brok in mijn keel'. Als de groep langs een vuilstortplaats midden in Kampala rijdt, worden ze getroffen door wat ze daar zien en ruiken. 'Onze neuzen worden gevuld met een ranzige geur. Hier wroeten leeftijdsgenoten door het vuil, op zoek naar iets van waarde of iets eetbaars.'

De jonge verslaggevers zijn ook een paar dagen op het platteland. Ze gaan naar het district Soroti en brengen een bezoek aan verschillende dorpsschooltjes. Op een school krijgen 4 klassen les onder een mangoboom en 3 klassen hebben een lokaal. De lokalen zijn klein en vervallen. Er zitten 148 leerlingen dicht tegen elkaar in een temperatuur van 40 C. Er is een groot tekort aan lesmateriaal en er moeten nodig klaslokalen bijgebouwd worden. Drie kinderen delen één potlood, ze hebben het in drie stukken gebroken. Schriften worden ook gedeeld. Veel kinderen gebruiken een half schrift. Kinderen die onder een boom les krijgen, hebben helemaal geen schoolmateriaal. Ze zitten op de grond en schrijven met een stokje in het zand.

De 31 middelbare scholen die meedoen aan Edukans Going Global voeren dit jaar actie voor onderwijs aan kansarme kinderen in Uganda. Met de opbrengst worden ondermeer klaslokalen gebouwd op het platteland van Soroti door de partnerorganisatie Basic Education Rehabilition Programme (BERP). Verder traint BERP leerkrachten en ontwikkelt nieuwe lesmaterialen. De 31 jonge verslaggevers vormen een belangrijke schakel bij het actievoeren op school. Vanaf nu gaan zij hun medeleerlingen en iedereen die geïnteresseerd is, betrekken bij hun ervaringen in Uganda. De leerlingen vertellen hun persoonlijke verhalen over wat ze hebben meegemaakt. Voor de meeste jongeren zijn deze belevenissen bepalend voor hun verdere leven.

Deel: ' Confronterende week in Uganda voor Nederlandse leerlingen '
Lees ook