Katholieke Universiteit Nijmegen

Congres:
´Christen-democratische posities in Nederland, Duitsland en Europa´

Het Centrum voor Duitsland-Studies (CDS) van de KU Nijmegen organiseert op donderdag 6 juni en vrijdag 7 juni 2002 een congres over de christen-democratie in Nederland, Duitsland en Europa. Hoe sterk is de veerkracht van de christen-democratie? Gaat Edmund Stoiber dit jaar in Duitsland een even groot succes boeken als Jan Peter Balkenende en neemt de christen-democratie in Europa weer het stokje over van de sociaal-democraten? Wat zijn de belangrijkste pijlers waarop de christen-democratie de toekomst tegemoet treedt?

Deze en andere vragen komen aan de orde in verschillende werkgroepen, waarin politici en wetenschappers uit Nederland, Duitsland en elders met elkaar in gesprek gaan. De eerste congresdag staat in het teken van de ontwikkeling van de christen-democratie in Nederland en Duitsland sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen beide landen op het gebied van de politieke cultuur, het politieke stelsel en de rol van de christen-democratie in de ontwikkeling van de welvaartsstaat? Tijdens de tweede congresdag gaat het om de toekomst van het Europese integratieproces en dan met name de rol die de christen-democratie daarin kan spelen.

Sprekers op de eerste dag zijn onder meer fractievoorzitter Jan-Peter Balkenende en Rainer Eppelmann (voormalig DDR-minister en lid van het CDU-bestuur in Berlijn). Andere gasten: Arie Oostlander en Michael Gahler (Europees Parlement), Jos van Gennip (Eerste Kamer), Peter Altmaier (Bundestag), Gerrit Voerman (RUG) en Alfred Pijpers (Clingendael). Het congres wordt afgesloten door Heiner Geißler (voormalig minister voor Sociale Zaken) en Ernst Hirsch Ballin (voormalig minister van Justitie).

Datum: 6 en 7 juni 2002
Locatie: Aula/Congresgebouw KUN
Voertaal: Duits en Engels
Deelname: kostenloos
Aanmelding:
Congresorganisatie KU Nijmegen, Postbus 9111, 6500 HN Nijmegen; Telefoon: 024-3612232; fax: 024-356 7956; e-mail: J.Berns@bureau.kun.nl
3-6-2002


* zie site CDS

Deel: ' Congres over christen-democratische posities in Nederland, Duitsland.. '
Lees ook