Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Connie Palmen & Rob Wijnberg over d roman en ht dagblad

Geestig en diepzinnig schrijversgesprek over de gevolgen van digitalisering

Wat heeft een goede roman nodig? En hoe maak je een krant die zich onderscheidt van de rest? Beide media staan door de digitalisering onder druk. Wat verwachten Connie Palmen en Rob Wijnberg hiervan? En hoe verhouden de visies van beide filosofen zich tot elkaar? Wim Brands gaat op vrijdag 27 mei in Arnhem hierover met hen in gesprek.

Schrijfster en filosofe Connie Palmen (1955) gaf in haar boek Het geluk van de eenzaamheid haar visie op de inhoud van de literaire roman. Haar essay is "een pleidooi voor het gemaakte, het onverwachte, het dubbelzinnige, het solitaire en het elitaire, een lofzang op verzinsels, aanstellerij, doen alsof en onechtheid. Het is bedoeld als verzet tegen een toenemend populisme en de heersende tirannie van de middelmaat." Zal de middelmaat de overhand krijgen met dank aan het podium dat internet biedt aan amateurschrijvers?

Filosoof Rob Wijnberg (1982) heeft bij zijn benoeming tot hoofdredacteur van nrc.next aangegeven dat hij een krant wil maken met een bepaalde moraal. Hij wil "dat de journalist ook een bepaald gevoel deelt met de wereld, en een roeping voelt om bij die krant te horen." Lezers moeten volgens Wijnberg "het gevoel krijgen dat je iets niet had kunnen weten zonder dat je nrc.next gelezen hebt". Maar willen jeugdige krantenlezers nog wel bij een bepaalde krant horen, of hoppen zij van proefabonnement naar proefabonnement? En zijn zij berhaupt nog wel bereid om te betalen voor het nieuws van gisteren dat vandaag pas op je deurmat valt?

Dagbladen worstelen met de opkomst van gratis nieuwswebsites, want waarom zouden mensen nog betalen voor iets dat ze ook gratis kunnen krijgen? Dezelfde uitdaging geldt voor auteurs en uitgeverijen: steeds vaker zullen verhalen, gedichten en zelfs hele romans online of in digitale vorm gepubliceerd en (illegaal) verspreid worden. Hoe spelen papieren kranten en traditionele uitgeverijen hierop in? En zal deze digitalisering, behalve het uiterlijk en de verschijningsvorm, ook de inhoud van de Nederlandse literatuur en journalistiek voorgoed veranderen? Gespreksleider Wim Brands vraagt het Palmen en Wijnberg.

Schrijfster en filosofe Connie Palmen (1955), auteur van De Wetten, De Vriendschap, I.M., Geheel de uwe en Lucifer, publiceerde in 2009 het essay Het geluk van de eenzaamheid.

Nrc.next-hoofdredacteur en filosoof Rob Wijnberg (1982) schreef onder andere Nietzsche en Kant lezen de Krant en is coauteur van Dus ik ben.

Wim Brands (1959) is dichter en presentator van het VPRO-programma Boeken en het Radio 1-programma Brands met Boeken.

Dit programma is onderdeel van De geest moet waaien, festival voor het gesproken woord, van 26 t/m 29 mei in Arnhem.

PALMEN & WIJNBERG

Datum: vrijdag 27 mei 2011

Locatie: Showroom Arnhem, Kleine Oord, Arnhem

Aanvang: 20.30 uur

Entree: 10 / 7,50 voor cjp/student/biebpas / toegang met passe-partout festival De geest moet waaien

Info en kaartverkoop: degeestmoetwaaien.nl

OVER LITERAIR PRODUCTIEHUIS WINTERTUIN

Wintertuin is het eerste Nederlandse literaire productiehuis. Het productiehuis houdt kantoor in Nijmegen en Arnhem. Daar worden nieuwe producties op het snijvlak van literatuur en andere kunsten bedacht en ontwikkeld. Uitvoeringen vinden plaats op diverse podia, in musea en tijdens festivals in Nederland, Belgi en Duitsland. Wintertuin brengt jaarlijks twee grote festivals voor literatuur: het Wintertuinfestival in Nijmegen en De geest moet waaien in Arnhem. Daarnaast organiseert Wintertuin tal van projecten en programma's op locatie.

MEER INFORMATIE: www.wintertuin.nl / www.degeestmoetwaaien.nl

Deel: ' Connie Palmen en Rob Wijnberg over d roman en ht dagblad '
Lees ook