Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Op 22 augustus j.l. is chansonnière, cabaretière, actrice en musical-ster, Conny Stuart overleden. Zij is geboren op 5 september 1913 te Wijhe als Cornelia van Meijgaard.

Na in 1931 gefigureerd te hebben in 'Die Wunderbar', onder regie van Cor van der Lugt Melsert, begon haar carrière serieus in 1939. Zij viel toen op aanbeveling van Gerard van Krevelen, in als zangeres bij het musette-orkest van Frans van Capelle. Aanvankelijk zong zij alleen Franse chansons. Zij ontwikkelde zelf haar stem met grote zorg in de laagte om net zo te zingen als de Franse zangeressen, waarbij Lucienne Boyer haar grote voorbeeld was.

Tot in het begin van de jaren zeventig zou de radio een belangrijke rol vervullen in haar carrière. Zij zong in een serie programma's van Jelle de Vries, die ze als pianist had leren kennen tijdens de Sonneveld-periode. Een van de programma's had de titel 'Daarom breng ik bloemen voor je mee', de titel van het liedje dat zij Wim Sonneveld het liefst hoorde zingen.

Zeer populair waren in de jaren vijftig en zestig ook de rollen die zij vervulde in radioseries. Eerst als Adèle de Bonbon in 'Mimoza', geschreven door Eli Asser en Lex Ort. Naast o.m. Ko van Dijk en Rijk de Gooyer. Later als Jo in "Koek en Ei', geschreven door Cor Elfferich en Jan Moraal. Aan de ontbijttafel werd zij vergezeld door Ko van Dijk, Joop Doderer en Johan Kaart.

Conny Stuart was als zangeres al landelijk bekend via de radio, toen zij eind 1943 deel ging uitmaken van het eerste cabaret van Wim Sonneveld, 'Alleen voor dames', op tekst van o.m. Hella Haasse. Conny Stuart heeft in 24 cabaretprogramma's van Sonneveld gestaan. Het laatste was 'Rim Ram', op tekst van o.a. Guus Vleugel, Jaap van der Merwe en Michel van der Plas. De laatste voorstelling van dit programma vond plaats op 3 januari 1960.

Een greep uit de grote en bonte groep artiesten, die in de loop der jaren kortere of langere tijd deel hebben uitgemaakt van Sonneveld's cabaret en met Conny Stuart heeft samengewerkt zijn: Lia Dorana, Hella Haasse, Kees Brusse, Albert Mol, Ton Kuyl, Sophie Stein, Elly Weller, Hetty Blok, Emmy Arbous, Guus Verstraete, Paul Deen, Beppy Nooy Jr.,Joop Doderer, Mieke Last, Jan Staal, Fred Vaassen, Nico Knapper, Merel Laseur, Hans van Manen, Joekie van der Valk.

Annie Schmidt heeft door de jaren heen een heel speciale band met Conny Stuart onderhouden. Zij had al vanaf het begin van de jaren vijftig teksten geleverd voor het cabaret van Wim Sonneveld. Tot de succesnummers die Annie Schmidt toen voor Conny Stuart heeft geschreven behoren o.a. 'Ik ben zo moe' en 'Neem je vos terug'. Conny Stuart bleef voor Annie Schmidt nog jarenlang een grote bron van inspiratie. Voor haar schreef Annie Schmidt bijvoorbeeld haar eerste musical 'Heerlijk duurt het langst'.

In 1960 en 1961 maakte Conny deel uit van het cabaret Tingel Tangel van Sieto en Marijke Hoving, samen met Paul Deen.

Niet onvermeld mag blijven haar deelname, in 1946, aan de drie cabaretprogramma's van Cor Ruys, voor wie ze grote bewondering had. Teksten waren o.a. afkomstig van Hella Haasse.

Televisie is een bijzaak gebleven. Desalniettemin was zij 1960 en in 1966 het middelpunt in twee televisiespecials: 'Wat kan me gebeuren' en 'De Conny Stuart Show', met teksten van Annie Schmidt en op muziek van Harry Bannink. Bekend gebleven zijn o.a. ' De Hoezenpoes', 'Herr Heinzelman' en 'Wat voor weer zou het zijn in Den Haag'.

In de periode 1961-63 was Conny Stuart geëngageerd door Toneelgezelschap Ensemble en heeft zij in enkele toneelstukken gespeeld in de regie van Jan Retel en Max Croiset met o.a. Ina van Faassen en Ton van Duinhoven.

Vanaf 1965 speelde Conny Stuart in een reeks musicals en muzikale producties van Annie Schmidt en Harry Bannink die door haar impresario en producent John de Crane werden uitgebracht. De eerste, 'Heerlijk duurt het langst', ging in oktober 1965 in première in het Nieuwe de la Mar theater en de laatste,' De dader heeft het gedaan' in januari 1983 in Carré. In de meeste gevallen was Paddy Stone de regisseur en de choreograaf. Conny Stuart werd zo de eerste echte Nederlandse musical-ster. Haar naam op het affiche garandeerde uitverkochte zalen. 'Heerlijk duurt het langst' haalde 543 voorstellingen en 'En nu naar Bed' speelde 345 keer. Nooit heeft Conny Stuart door ziekte een voorstelling niet kunnen spelen. Iedereen in de cast was vervangbaar, Conny niet en dus was ze nooit ziek.

In zeven muzikale producties van Annie Schmidt en Harry Bannink vervulde Conny Stuart de hoofdrol. Zelf vond zij 'En nu naar bed', met o.m. Mary Dresselhuys, Frans Halsema en Jenny Arean, de meest geslaagde. Hierbij een greep uit de schare artiesten die in deze producties naast Stuart hoofdrollen hebben vervuld: André van den Heuvel, Leen Jongewaard, Ton Lensink, Freddy Albeck, Winnifred Bosboom, Elsje de Wijn, John Koch, Ronnie Bierman, Willem Nijholt, Joan Remmelts, Coen Vrijberghe, Sylvia de Leur, Gerrie van der Klei, Paul Deen, Ton Kuyl, Trudy Labij, Lo van Hensbergen, Ferd Hugas en Hans van der Woude.

Onvergetelijke nummers uit deze periode zijn o.a. 'Het is over', 'Zeur niet', 'Ik hoef alleen maar even zo te doen', 'Schaarste', 'Wat een planeet' en 'Ze hadden gelijk'.

Voornoemde reeks werd in 1970 onderbroken door 'Met blijdschap geven wij kennis' met Gerard Cox en Frans Halsema, in de regie van Johan Verdoner.

In 'De Stuart Story' blikte Stuart muzikaal terug op haar carrière, ondersteund door Louis van Dijk, met teksten van o.a. Annie Schmidt en muziek van o.a. Harry Bannink. Deze laatste première van Conny Stuart vond plaats op 17 oktober 1985 in Hoorn.

Conny was na die laatste productie nog één keer op het toneel te zien, in 1987 tijdens het Theater Festival, in 'Schommelzang' van Samuel Beckett, in de regie van Leonard Frank.

Muziek heeft haar hele leven een hoofdrol vervuld, ook de klassieke muziek.

Zij was getrouwd met Henri Hofman, impresario, en met Joop Doderer, die zij in het Sonneveld cabaret had leren kennen. Beide huwelijken zijn door echtscheiding ontbonden. Zij liet twee zoons na uit haar eerste huwelijk, Raymond (1945) en Michel (1948).

Impresariaat Gislebert Thierens
gislebert@planet.nl

---- --

Deel: ' Conny Stuart overleden '


Lees ook