Productschap Wijn

Nieuws

<-
Oostberichten augustus

Door René van Heusden

Consejo Regulador van Rioja waardeert oogstjaren

De consejo regulador (raad van toezicht) van de denominacion de origen calificada Rioja, verantwoordelijk voor de kwaliteitscontrole in deze streek, heeft de algehele kwaliteit van de oogst 2000 officieel aangemerkt als goed. Hoewel 2000 daarmee op papier een zelfde waardering gekregen heeft als 1999, beschouwt men het op basis van de analysewaarden toch een fractie beter.
2000 bracht een groot oogstvolume: 490 miljoen kilo druiven tegenover 305 miljoen in 1999! In totaal leverde dit 364 miljoen liter wijn op, maar slechts 308 miljoen liter daarvan mag daadwerkelijk de benaming Rioja dragen. De rest moest wegens overproductie gedistilleerd worden, werd niet ingezonden voor de verplichte test, of werd afgekeurd. Van de goedgekeurde wijnen komt 275 miljoen liter op rekening van rood, 18 op die van rosado en 15,5 op die van wit.
De consejo heeft ook waarderingen bekend gemaakt van bepaalde typen Rioja met houtrijping uit bepaalde oogstjaren. Het gaat daarbij telkens om het jongste jaar dat van zon type op de markt verkrijgbaar is, respectievelijk Crianza 1997, Reserva 1996 en Gran Reserva 1994. Voor Crianza 1997 luidt het verdict goed, met de aantekening meer dan de helft van de geproefde wijnen als zeer goed voor de dag kwam. Bij Reserva 1996 was men eveneens voorzichtig. Het oordeel is in dit geval zeer goed, terwijl bijna driekwart excellent scoorde. Bij Gran Reserva 1994 is er geen sprake van reserve. Ruim 90% van de wijnen werd bij laboratoriumtests en proeverijen excellent bevonden, en daarmee ook de hele categorie.

Australische wijnexport blijft explosief groeien De export van Australische wijnen heeft in het campagnejaar 2000-2001 wederom een spectaculaire groei beleefd. De groeipercentages bleven weliswaar achter bij die van het voorgaande jaar, maar dat was dan ook een absoluut recordjaar. Het geëxporteerde volume bedroeg 339 miljoen liter, wat neerkomt op een stijging met 52 miljoen liter of 18% ten opzichte van dat het jaar ervoor. De waarde steeg met 19% tot 1,6 miljard Australische dollars. De afgelopen 14 jaar is de Australische export jaarlijks met gemiddeld 18% toegenomen, terwijl de export van wijn wereldwijd in diezelfde periode jaarlijks met slechts 3,6% groeide. Het Verenigd Koninkrijk was ook in 2000-2001 weer verreweg de belangrijkste markt met een aandeel van maar liefst 49% in volume en 43% in waarde. Tweede was de VS met 20% in volume en 26% in waarde.

Eerste kurkoogst in Australië
Voor de eerste keer in de geschiedenis is kurk geoogst in Australië. Twee Portugese strippers hebben dit werk uitgevoerd in de Glenloch Cork Plantation in de provincie Canberra. Dit is niet alleen de enige kurkplantage in Australië, maar zelfs de enige op het hele Zuidelijk Halfrond. De kurkeiken werden hier zon 90 jaar geleden aangeplant door Sir Walter Burley Griffin, de man die ook voor het ontwerp van Australiës hoofdstad Canberra tekende. Burley Griffin vond namelijk dat Canberra in alle mogelijke opzichten zelfverzorgend zou moeten zijn, tot wijnkurken aan toe. De Glenloch plantage zou te zijner tijd per oogst tussen de 600 en 750 duizend kurken produceren. Het zal naar verwachting echter nog minstens 15 jaar duren voor de kurk de gewenste rijpheid heeft om tot wijnkurk verwerkt te kunnen worden. En gelet op het feit dat het slechts eens in de 9 jaar mogelijk is een eik te strippen zal dit bij lange na niet voldoende zijn om heel Australië van kurken te voorzien.

Franse wijnoogst 2001 op 59 miljoen hectoliter geraamd De statistische dienst van het Franse ministerie van landbouw verwacht dat de wijnoogst dit jaar zal uitkomen op een volume van 59 miljoen hectoliter. In 2000 bedroeg het volume nog 62,9 miljoen hectoliter. Wijnen met een appellation contrôlée (AOC et VDQS) zouden op ongeveer 26,4 miljoen hl uitkomen en vins de pays op 16,2 miljoen hl. Overige wijnen (voornamelijk vins de table), sap en most zakken met 10% ten opzichte van de twee afgelopen jaren tot 8,1 miljoen hl. Basiswijnen voor de distillatie van cognac tekenen voor 8,4 miljoen hl, wat neerkomt op een voor deze categorie klein volume.

Botry-zen versus botrytis?
Een groep onderzoekers in Nieuw Zeeland heeft een natuurlijk, biologisch middel ontdekt
tegen botrytis, een van de grootste bedreigingen voor de wijnbouw daar maar ook elders. Botrytis kan even welkom als onwelkom zijn. Onder ideale omstandigheden met ochtendnevel en droge middagen veroorzaakt hij edele rotting (pourriture noble), een essentiële factor bij de productie van sommige van s werelds grootste zoete witte wijnen. Onder vochtige omstandigheden kan botrytis echter ontaarden in grijze rotting (pourriture grise). Deze vorm van rotting veroorzaakt met name bij blauwe druiven kleurverlies en ongewenste aromas. Zowel in kwaliteit als in opbrengst heeft de druif hier sterk van te lijden. Vooral wanneer er mechanisch geoogst wordt en rotte en gezonde druiven niet van elkaar gescheiden kunnen worden zijn de problemen niet te overzien.
Het onderzoeksteam van HortResearch, opgezet door het Wine Institute of New Zealand en de New Zealand Grapegrowers Council, verklaart nu een middel hiertegen gevonden te hebben. Het zou interessant genoeg gaan om een natuurlijke schimmel, die inmiddels de naam Botry-zen gekregen heeft. Men hoopt nu investeerders aan te trekken om het middel verder te ontwikkelen.

<-

Copyright © 1996-2001 Productschap Wijn / Wijninformatiecentrum

Deel: ' Consejo Regulador van Rioja waardeert oogstjaren '
Lees ook