consumentenbond

consumentenbond eist staking verkoop zacht kinderspeelgoed

na beslissing eu om weekmakers in kinderspeelgoed te verbieden de consumentenbond heeft vandaag de speelgoedbranche opgeroepen om kinderspeelgoed met weekmakers niet meer te verkopen. de oproep van de bond volgt op een onmiddellijk verbod op dit speelgoed dat de europese commissie gisteren unaniem heeft aangenomen. het verbod betreft het op de markt brengen van speelgoed en kinderverzorgingsartikelen die bestemd zijn om door kinderen jonger dan drie jaar in de mond te worden gestopt en die vervaardigd zijn van zacht pvc. de bond vraagt de speelgoedbranche reeds gekochte artikelen terug te nemen.

er is lang gediscussieerd over de vraag of zacht kinderspeelgoed met weekmakers verboden zou moeten worden. wetenschappers zijn het niet met elkaar eens over de mogelijke gevaren die jonge kinderen lopen als zij de weekmakers binnenkrijgen door het sabbelen op het speelgoed, en over de meetmethode voor deze weekmakers. gezien de aard van de risicogroep, de meest kwestbare groep in onze samenleving, dringt onder meer de consumentenbond al langer aan op een totaal verbod. reeds op 15 november heeft de bond minister borst van volksgezondheid gevraagd om binnen de eu voor het verbod te stemmen. hoewel de minister eerst slechts een warenwetregling wilde treffen, heeft zij inderdaad voor het verbod gestemd. de consumentenbond ziet overigens liever een verbod op al het speelgoed dat jonge kinderen in de mond kunnen nemen en waarin weekmakers zijn verwerkt. en niet alleen het speelgoed dat daar bewust voor is gemaakt, zoals bijtringen.

de consumentenbond betreurt het dat de europese commissie pas gisteren over het verbod heeft gestemd. in nederland is in verband met sinterklaas al veel speelgoed verkocht. omdat de beslissing van de eu niet geldt voor reeds aanwezige voorraden, heeft de bond vandaag de speelgoedbranche opgeroepen om alle nog bestaande voorraden niet in de verkoop te brengen. dit in verband met de mogelijke risico's die zacht speelgoed met weekmakers met zich meebrengt voor jonge kinderen. bovendien verwacht de bond dat ongeruste consumenten reeds gekochte artikelen kunnen terugbrengen en dan het aankoopbedrag vergoed krijgen.

Deel: ' Consumentenbond eist staking verkoop zacht kinderspeelgoed '
Lees ook