Consumentenbond

Minister geeft toe aan NS
10 september 2001

De Consumentenbond vindt de beslissing van minister Netelenbos om de NS de komende jaren niet langer onder druk te zetten om beter te gaan presteren 'slap'. De minister laat de oren hangen naar de NS-directie en dat is in de ogen van de Consumentenbond onacceptabel.

De overheid zou juist druk op de ketel moeten blijven zetten om de spoormonopolist tot een betere dienstverlening aan te sporen.

De NS is verzelfstandigd, maar heeft geen concurrenten. Het gedrag van de NS in de afgelopen jaren en de belabberde dienstverlening die daardoor is ontstaan, bewijst dat het nodig is dat de NS achter de broek wordt gezeten. Dat zou gebeuren door strenge normen in het prestatiecontract dat de minister met de NS afsluit. Maar de minister wil nu die strenge normen loslaten: zij is de komende vier tot vijf jaar tevreden met het huidige (lees: belabberde) niveau van dienstverlening. Momenteel vertrekt 1 op de 5 treinen niet of te laat en dat hoeft van de minister de komende tijd dus niet te verbeteren, aldus een 'realistische' Netelenbos. Maar eigenlijk geeft de minister daarmee op en laat ze de treinreiziger in de kou staan. Het zal nog jaren duren voordat 'slechts' 1 op de 10 treinen met vertraging mag rijden. Onacceptabel, aldus de Consumentenbond. De Consumentenbond heeft deze zomer gewerkt aan een plan voor het creëren van een echte tegenmacht voor de concurrentieloze NS. Zo'n tegenmacht bestaat uit een onafhankelijke toezichthouder, een sterke rol voor de consumentenorganisaties en een behoorlijke vinger in de pap voor de overheid. Dat laatste kan onder andere door een scherp prestatiecontract, inclusief strenge normen voor vertragingen. De Consumentenbond zal haar plan de komende week overhandigen aan de fracties in de Tweede Kamer met de vraag om minister Netelenbos op het matje te roepen.

Zoekwoorden:

Deel: ' Consumentenbond Minister geeft toe aan NS '
Lees ook