Voedingscentrum
Wat is er mis met ketjap?
8 oktober

Misschien heeft u het nieuws gelezen of gehoord dat de Consumentenbond waarschuwt voor verontreinigde ketjap. Enkele geïmporteerde Aziatische soorten ketjap kunnen een kankerverwekkende stof bevatten. Het gevaar voor de gezondheid is uiterst gering als een kleine hoeveelheid van de verontreinigde ketjap is gebruikt. Wel wordt het regelmatig gebruik van de verontreinigde ketjap ontraden. Inmiddels heeft de Keuringsdienst van Waren de importeurs opgedragen om de verontreinigde ketjap van de Nederlandse markt te halen.

Tijdens een bepaald productieproces dat in Azië veel wordt toegepast kan de schadelijke stof 3-MCPD in de saus ontstaan. De mogelijkheid dat sojasaus op deze manier verontreinigd raakt is al langer bekend. Helaas heeft dit niet geleid tot het volledig verdwijnen van deze techniek. Uit een recente test van de Consumentenbond blijkt dat de soja- en oestersauzen en ketjapachtige marinades van de grote merken die verkrijgbaar zijn in Nederland, niet verontreinigd zijn. Maar bepaalde verontreinigde producten zouden nog incidenteel in de winkel en in de kast van de consument kunnen staan. Het gaat om de merken Golden Mountain Soya Bean Sauce, Chuew Huad Seasoning Sauce Yellow Label van Tung Chung Sojasaus, zowel Blue Label als Yellow Label.

Gebruikt u hiervan maar af en toe een scheutje dan kan dat geen kwaad. Echter, bij gebruik van dagelijks 2 theelepels of meer kan de verontreiniging op lange termijn bijdragen tot een verhoogd kankerrisico.

Dit onderzoek staat in Nieuwsbrief Gezond van oktober van de Consumentenbond. Een uitgebreider onderzoek uit Engeland is te vinden op www.foodstandards.gov.uk.

Deel: ' Consumentenbond waarschuwt voor verontreinigde Ketjap '
Lees ook