Cordaid distribueert op Lesbos onder politiebegeleiding

Persbericht

9 september 2015

Cordaid distribueert op Lesbos onder politiebegeleiding

Vanmorgen heeft Cordaid samen met vrijwilligers van Caritas Griekenland onder politiebegeleiding alsnog slaapzakken en slaapmatjes gedistribueerd aan vluchtelingen op Lesbos. 15 politiemensen hielden toezicht op de distributie, die plaats vond op het terrein van een voormalige kazerne. Gisteren nog werd voor de geplande distributie geen toestemming gegeven, omdat politie te weinig capaciteit had en de veiligheid niet wilde garanderen. Die dag werd een ferry bestormd en in een bos was brand gesticht.

Twee Nederlandse donateurs waren bij de distributie aanwezig. Cynthia uit Hoorn: “De mensen waren blij met de spullen en het geeft een goed gevoel om iets voor hen te kunnen doen. We zijn erg dankbaar dat we bij dit zo noodzakelijke werk konden zijn”. Tot heden ontbreekt het op Lesbos aan afdoende capaciteit van de lokale overheid om zaken voor de vluchtelingen te regelen. Registratie verloopt moeizaam en er is groot gebrek aan centrale opvang. Dat leidt bij de vluchtelingen geregeld tot wanhoop. Simone Filippini: “Gedreven door honger, dorst en slechte hygiëne willen mensen zo snel mogelijk van het eiland. Een aantal keer zijn ferry’s bestormd. Ook zijn er spanningen tussen verschillende etniciteiten, want mensen uit Syrië krijgen voorrang, wat kwaad bloed zet bij anderen. Vluchtelingfamilies verblijven op straat, bivakkeren op kartonnen matjes en liggen in tentjes in parken en in de berm. De verhouding tussen aantal inwoners (85.000) en vluchtelingen (geschat aantal tussen 20.000 – 25.000) op het eiland Lesbos is volledig zoek”.

VN en Griekse autoriteiten zijn vandaag een gezamenlijke operatie gestart om versneld 15.000 vluchtelingen van een reisvisum te voorzien en hen per schip van het eiland te halen.

Noot: als u vragen heeft verneem ik die graag. Simone Filippini van Cordaid reist vandaag met onze noodhulp coördinator van Lesbos naar de grens Griekenland – Macedonië. Morgenochtend vindt een distributie van voedselpakketten plaats aan 2000 mensen.

Deel: ' Cordaid distribueert op Lesbos onder politiebegeleiding '


Lees ook