Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Den Haag, 22 november 2012

Cordaid Mensen in Nood onderweg naar Goma

Morgen, vrijdag 23 november, vertrekken de eerste vrachtwagens met noodhulppakketten van Cordaid Mensen in Nood naar het crisisgebied in Goma. Het is één van de eerste internationale hulpkonvooien die onderweg zijn naar de Oost-Congolese stad die dinsdag is ingenomen door de rebellenbeweging M23. Tienduizenden zijn op de vlucht geslagen. Paul Borsboom, noodhulp coördinator van Cordaid: "De nood is hoog. Mensen verlaten huis en haard, hebben behoefte aan onderdak, schoon water, dekens, voedsel en een veilig heenkomen."

Het noodhulpkonvooi vertrekt morgen uit Kampala, Oeganda. De tocht naar Goma en de iets noordelijker gelegen stad Butembo, 2000 kilometer in moeilijk terrein en over twee landsgrenzen, zal vermoedelijk drie dagen duren. In totaal gaat Cordaid 5000 noodhulppakketten uitdelen aan 25.000 mensen. Eén pakket weegt zo'n 22 kilo en bevat onder andere: zeildoeken van 6 bij 4, een klamboe, dekens emmers, zeep, tandpasta, tandenborstels, kook- en keukenspullen en waterzuiveringstabletten.

In de stad Butembo zullen 1.250 familiepakketten worden verdeeld, door Caritas Congo, de lokale partner van Cordaid Mensen in Nood. Het merendeel van de hulp gaat naar Goma zelf. De 3.750 pakketten worden verdeeld door lokale partners Caritas Goma en Caritas Bukavu. Deze actie is onderdeel van een groter noodhulpprogramma van Caritas dat momenteel wordt opgezet en zich richt op voedselhulp en het bieden van bescherming.

Borsboom: "Gelukkig zijn wij voorbereid om bij dit soort rampen in actie te komen. De samenwerking met Caritas in Congo maakt dat wij slagvaardig en snel hulp kunnen bieden. As we speak worden de vrachtwagens volgeladen. Intussen blijven we in Oost-Congo doen wat we al jaren doen, zoals werken aan betere gezondheidszorg. Cordaid is al jaren actief in Congo, en zal er ook als de noodhulp niet meer nodig is verder werken aan betere omstandigheden voor de bevolking."
Noot voor redacties


Deel: ' Cordaid Mensen in Nood onderweg naar Goma '


Lees ook