Ingezonden persbericht

PERSBERICHT, voor onmiddelijke publicatie

Crisis maakt van Ahold weer Volksaandeel

De crisis waar Ahold momenteel in verkeerd heeft het aandeel nieuwe particuliere aandeelhouders opgeleverd. Het aandeel deelt vandaag de nummer 1 positie op de ranglijst van volksaandelen met KPN. Beide aandelen zijn opgenomen in 30,18% van alle particuliere portefeuilles. Dit blijkt uit cijfers van het Bredase onderzoeksbureau StockScore.nl.

Begin december 2002 nam Ahold de nummer 1 positie op deze ranglijst al kort over van KPN. De positie als HET volksaandeel van Nederland was voor Ahold echter geen lang leven beschoren. Na iets meer dan een week nam KPN, dat deze positie al sinds juni 2001 (de start van de metingen door StockScore.nl) beklede, weer terug.

Gisteren maakte wij al melding dat particuliere beleggers de crisis en koersdalingen van afgelopen maandag gebruikte om het aandeel te kopen. Deze trend is gisteren doorgezet en momenteel heeft ruim 30% van alle particuliere beleggers Ahold in portefeuille. Dit betekend dat ruim 2% van alle particuliere beleggers, die Ahold nog niet in portefeuille hadden, het aandeel de afgelopen twee dagen heeft bijgekocht. Het bijkopen van zittende aandeelhouders is in dit cijfer niet verwerkt.

Hoewel het uiteraard onzeker is hoe de particulier zal reageren op verdere koersdalingen, lijkt het onwaarschijnlijk dat particuliere beleggers het aandeel nu alsnog willen verkopen. Slechts 6,85% van alle particuliere aandeelhouders van Ahold geeft aan te overwegen om het aandeel op korte termijn (2 weken) te verkopen.

Wanneer er parallellen met het verleden getrokken worden zien wij dat dergelijk gedrag, in beperktere mate, zich voordeed bij o.a. KPNQwest en Getronics. Veel zittende aandeelhouders weigerde afscheid te nemen van het aandeel en bij elke daling kwamen er nieuwe aandeelhouders bij. Pas toen het duidelijk werd dat er echt grote problemen bij deze bedrijven waren is ook de particulier uitgestapt, hoewel niet massaal (nog steeds heeft ruim 21% van alle particulieren Getronics in portefeuille). Verlies nemen is voor particuliere beleggers blijkbaar zeer moeilijk.

Vanuit deze ervaring denkt StockScore.nl dat de particulier het vertrouwen in Ahold voorlopig zal behouden. Mogelijke verkopen van aandelen door particulieren zullen niet in grote hoeveelheden plaatsvinden. Dit alles is uiteraard afhankelijk van eventuele nieuwe schandalen. Wanneer deze aan het licht komen en het voortbestaan van Ahold ook in de ogen van particuliere beleggers wordt bedreigd, zal het particulier sentiment mogelijk omslaan.


---- einde persbericht ----

Informatie over StockScore.nl

StockScore.nl is een onafhankelijk onderzoeksbureau dat middels een continue onderzoek het gedrag van de particuliere belegger in Nederland in kaart brengt. StockScore.nl meet op dagelijkse basis de transacties en de geplande transacties van particuliere beleggers in Nederland. Hiervoor heeft StockScore een panel van ruim 10.000 beleggers waaruit gemiddeld 1.000 beleggers actief hun portefeuille en geplande transacties doorgeven. Meer informatie is beschikbaar op https://www.stockscore.nl

(niet voor publicatie)

Meer informatie:
Bas van de Haterd, Manager StockScore.
bas@stockscore.nl
076-5654321 of 06-11380995
https://www.stockscore.nl

Deel: ' Crisis maakt van Ahold weer Volksaandeel '
Lees ook