Crowdfunding voor herstel van de Fontana Monumentale della Barcaccia


Nederland zamelt geld in voor Romeinse fontein en nationale eer.

ROME, 20150220 -- "Italië walgt van barbaren" (Telegraaf 20-2-2015) Nederland schaamt zich voor vernielingen aan de Barcaccia-fontein door Feyenoord supporters. Ook is bekend geworden dat de Nederlandse overheid zich niet verantwoordelijk voelt voor de schade. Gelukkig kan de Nederlandse burger nu wel laten zien dat hij meeleeft met de Romeinen die een permanent beschadigd meesterwerk van Bernini moeten opknappen. Op het crowdfunding platform Indiegogo is het nu mogelijk om een bedrag te storten voor de restauratie. Een donatie wordt vergezeld van de tekst "Sono un romano" ofwel "Ik ben een Romein" waarmee je aangeeft geen barbaar te zijn.

De Barcaccia-fontein is door Feyenoord-supporters vernield. Laten we die weer herstellen!Laat zien dat Nederland meeleeft met Italië door geld in te zamelen voor het herstel van de Barcaccia-fontein. Wij zijn geen barbaren!

Kunsthistorici van de gemeente Rome hebben vrijdagochtend de Barcaccia-fontein op de Piazza di Spagna onderzocht, waar Feyenoord-supporters donderdag hebben huisgehouden. De experts hebben „permanente beschadigingen” vastgesteld. Er ontbreken stukjes van de marmeren beelden. De deskundigen reppen over een „verkrachting” van het meesterwerk van Bernini

„De hooligans hebben zelfs op de kostbare marmer geürineerd”, aldus de Corriere

De fontein was pas enkele maanden geleden wit en schoon opgeleverd na een restauratie van 2 ton. Persbureau ANSA noemt de fontein een „juweel”. Paus Urbanus VIII gaf de Fontana della Barcaccia (Fontein van de slechte boot) in 1627 in opdracht. Het motief zou zijn geïnspireerd door een schip dat tijdens de overstroming van de Tiber in 1598 op de Piazza di Spagna strandde. Het schip in de fontein lijkt inderdaad te zinken. Het is de eerste fontein in de kunstgeschiedenis die in zijn geheel als beeldhouwwerk is uitgevoerd. Eerder hadden fonteinen geometrische vormen.

https://www.indiegogo.com/projects/herstel-de-fontana-monumentale-della-barcaccia


Deel: ' Crowdfunding voor herstel Barcaccia Fontein en Nederlandse eer '
Lees ook