Crowdfundingcampagne gestart voor onderzoek naar bouw TivoliVredenburg


Yournalism gebruikt crowdsourcing en crowdfunding om dit onderzoek te realiseren

UTRECHT, 20141209 -- Het crowdfundingplatform voor vraaggestuurde onderzoeksjournalistiek, Yournalism is een campagne gestart om onderzoek te doen naar de net opgeleverde muziektempel TivoliVredenburg in Utrecht. Hoewel het muziekpaleis een groot succes lijkt en bezoekersaantallen alle verwachtingen overtreffen, kampt het vijf zalen tellende muziekgebouw nu al met een miljoenentekort. Yournalism wil uitzoeken hoe dit kan komen.

Het muziekgebouw is in juni van dit jaar feestelijk geopend na een bouw die een jaar langer heeft geduurd dan begroot en niet 97 miljoen maar 132,5 miljoen euro kostte. Bij oplevering blijken tot overmaat van ramp dat zalen niet geluiddicht te zijn. Ook moeten er verdere aanpassingen worden gedaan  aan liften en klimaatbeheersing.  Voor deze incidentele kosten is de gemeente contractueel verantwoordelijk.

Toch blijft het niet hierbij: ook sponsorgelden, personeels- en productiekosten blijken structureel te hoog ingeschat. Opgeteld heeft TivoliVredenburg een tekort van 1,7 miljoen euro in 2014, 2,5 miljoen euro in 2015 en zonder de incidentele tekorten in 2016 1,1 miljoen euro.

De gemeente heeft voor 2015 8 miljoen subsidie toegezegd en gaat in mei vergaderen over het resterende tekort van 2,5 miljoen. Ook is er toegezegd dat er een juridisch onderzoek zal plaatsvinden, maar wat dat onderzoek precies inhoudt en wanneer het zal worden gedaan is nog onduidelijk. Yournalism wil hier een voorproefje op nemen.

Voor het onderzoek poogt Yournalism de komende 6 weken 3000 euro op te halen. Voor dit bedrag gaan de jonge, ambitieuze  journalisten Hidde Zwiers en Bart Thiesen een maand lang aan het werk in Utrecht. Verder wordt er samengewerkt metDe Utrechtse Internet Courant (duic.nl), een Utrechtse nieuwssite dat al eerder schreef over de kwestie TivoliVredenburg. Tijdens de looptijd van het crowdfundingproject zullen zij met diverse artikelen aandacht besteden aan het onderwerp.

Een link naar het voorstel vindt u hier


Deel: ' Crowdfundingcampagne gestart voor onderzoek naar bouw TivoliVredenburg '
Lees ook