expostbus51


ARTTRA

Culturele programma's op maat

Kunst, genialiteit en medicatie
Genialiteit en een zekere vorm van 'gekte' gaan vaak samen. Het meest bekende voorbeeld daarvan is wel Vincent van Gogh. Verfijnde medicatie bestond nog niet in zijn tijd, maar misschien had Van Gogh wel helemaal geen werk gemaakt als hij behandeld was met psychofarmaca. Er zijn ook kunstenaars die met opzet middelen gebruiken, zoals paddestoelen, om hun grenzen te verkennen. ARTTRA biedt een interessante lezing over de wisselwerking tussen medicatie, geestverruimende middelen en creativiteit, aan de hand van levensgeschiedenissen van bekende en onbekende kunstenaars.

Mode-, hoeden-, tassen- en beeldende kunstwandeling Binnen de Amsterdamse grachtengordel bevindt zich een concentratie van interessante modehuizen en galeries. Met een deskundige ARTTRA-gids maakt u een wandeling langs mode van toonaangevende ontwerpers als Colette van Landuyt en de Belg Dries van Noten. Hun creaties kenmerken zich door draagbaarheid en een eigen signatuur. Ook gaat u langs bij een tassenontwerpster en het atelier van een hoedenontwerpster. Na een tea in de Rietveld Koepel van Metz & Co bezoekt u een aantal galeries voor hedendaagse kunst, zoals Artline en galerie Bloem. In Galerie De Praktijk wordt u ontvangen door de aimabele eigenaar en voormalig tandarts. Hij schenkt een drankje en maakt uw gasten wegwijs in zijn galerie: een begrip in de huidige kunstwereld. 's Avonds kunt u dineren in een vermaard restaurant.

Polders, kunst en varen in De Rijp
Het prachtige Noord-Hollandse dorp De Rijp is een beschermd dorpsgezicht en herbergt zo'n 250 monumenten. ARTTRA neemt u mee voor een wandeling door het centrum die eindigt bij een prachtig verbouwde watergemaal op een dijk. Daar wordt u met koffie ontvangen in het atelier van een beeldend kunstenares. Zij vertelt uw gasten over haar plexiglasobjecten, even helder en ruimtelijk als het omringende polderlandschap. Met een bootje vaart u terug door de sloten van de Deemster. Hierna kunt u genieten van een vislunch in Hoorn en een zeiltocht over het IJsselmeer of een bezoek aan Marken met een diner op een landelijke locatie.

Andy Warhol in Brussel
Iedereen kent zijn zeefdrukken van Marilyn Monroe en blikken Campbell-soep! Andy Warhols beelden uit de populaire massacultuur - produkten uit de supermarkt, filmsterren, royalty - sloegen in de jaren zestig in als een bom. Zijn persoonlijk leven was eveneens onconventioneel: hij was het spraakmakende middelpunt van de New Yorkse jetset. Hij was niet alleen grondlegger van de pop art, maar bovendien één van de belangrijkste naoorlogse kunstenaars. Het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel wijdt in de zomer een overzichtstentoonstelling aan zijn tekeningen, sculpturen, prints, schilderijen, foto's, films en muziek, in een multimediale presentatie. Deze tentoonstelling zal in 2000 het belangrijkste culturele evenement in New York zijn. ARTTRA leidt u rond op de tentoonstelling, eventueel in combinatie met een bezoek aan de Hortus, het Stripmuseum of typisch Brusselse café's in Art Nouveau-stijl. Andy Warhol - Paleis voor Schone Kunsten - Brussel - 1 juni t/m 19 september 1999

20 mei 99 14:21

Deel: ' Culturele programma's op maat '
Lees ook