Ingezonden persbericht


News flash

Cutwail geeft zich uit voor Cupido: recordvolume aan spam op Valentijnsdag

Historisch volume aan "valentijnsspam"

Amsterdam / Brussel, 13 februari 2009 - Sinds begin februari is het percentage spam dat in verband staat met Valentijnsdag gestegen van 2-3% van alle spam tot 9% deze week. Het grootste gedeelte van al deze spam (6,5%) is afkomstig van het botnet Cutwail, hoewel Xarvester met 1 tot 2% van alle spam niet ver achterblijft. Opvallend genoeg kon Mega-D, momenteel toch het meest actieve botnet, tot nu toe niet worden betrapt op het versturen van valentijnsspam.

De spamcampagne van Cutwail bestaat uit heel eenvoudige e-mails met onderwerpregels die verwijzen naar Valentijnsdag, zoals "St. Valentine's Bonus" of "Make this Valentine's Day the most memorable ever". Soms staan in de berichten links naar een Chinese (.cn) website die producten aanprijst waarmee mannen beter zouden presteren (voorbeelden op verzoek verkrijgbaar).

"Vermits één op vijftien spamberichten een valentijnsboodschap van Cutwail is, kunnen we er niet meer omheen: dit botnet houdt van deze tijd van het jaar," verklaarde Paul Wood, MessageLabs Intelligence Analyst bij Symantec. "Cutwail, dat volgens schatting per dag zeven miljard e-mails verstuurt, reserveert momenteel ongeveer 90% van zijn capaciteit voor de verspreiding van valentijnsspam. Dit is waarschijnlijk het grootste volume aan valentijnsspam dat ooit op de wereld werd losgelaten."

In 2008 waren de kwaadwillige valentijnsberichten afkomstig van het beruchte botnet Storm. Ze haalden toen nog maar 2% van het dagelijkse spamvolume. Op vrijwel dezelfde manier als dit jaar bevatte de valentijnsspam van Storm links naar websites voor VPXL, een kruidenmiddel voor de verlenging van het mannelijk lid. Bij de andere botnets die dit jaar misbruik proberen te maken van verliefde gevoelens is Waledac, dat grote volumes aan schadelijke e-mails met Valentijn als onderwerp blijft verspreiden. Ze bevatten links naar de Waledac-malware.

Als u deze spamgolf naar aanleiding van Valentijnsdag wilt bespreken met een analist van MessageLabs Intelligence, neem dan contact op met Robin Roothans voor een interview met een van de specialisten van MessageLabs Intelligence.

###
Over Symantec
Symantec is wereldwijd leider in infrastructuursoftware die bedrijven en consumenten meer vertrouwen geeft in de huidige wereld van het internet. Het bedrijf helpt klanten bij de beveiliging van hun infrastructuur, informatie en interacties door middel van software en services die een oplossing bieden voor de risico's van beveiliging, beschikbaarheid, IT-naleving en -prestaties. Het hoofdkantoor van Symantec is gevestigd in Cupertino, Californië en het bedrijf heeft vestigingen in 40 landen. Meer informatie op: www.symantec.com

PERSCONTACT:

Robin Roothans | Weber Shandwick Brussels | +32 (0)2 286 12 67 | rroothans@webershandwick.com

NOTA VOOR REDACTEURS: U vindt meer informatie over Symantec Corporation en zijn producten op deze pagina's voor de pers: http://www.symantec.com/news. Prijzen zijn steeds uitgedrukt in US dollars en uitsluitend geldig in de Verenigde Staten. Symantec en het Symantec-logo zijn handelsmerken of gedeponeerde handelsmerken van Symantec Corporation of zijn filialen in de Verenigde Staten en andere landen. Andere namen kunnen gedeponeerde handelsmerken van hun respectieve eigenaars zijn.


Deel: ' Cutwail geeft zich uit voor Cupido recordvolume aan spam op Valenti.. '
Lees ook