Cybercriminelen richten hun pijlen op smart-TV’s


Waarom de thuiscomputer van de 21e eeuw een prooi zou kunnen worden

Badhoevedorp, 20120829 -- Smart-TV’s zijn televisies met een geïntegreerde computer. Gebruikers surfen het internet met hun TV’s met internettoegang, installeren apps of video-telefoonapplicaties, die goed werken dankzij de geïntegreerde camera’s en Skype. Betaalde services, zoals online films of televisieseries ‘huren’, behoren ook tot de mogelijkheden. Om dit alles mogelijk te maken, zijn deze smart-TV’s uitgerust met krachtige processoren. Als cybercriminelen erin slagen om malware op deze systemen te krijgen, kunnen zij daar veel baat bij hebben: van het spioneren in de woonkamer met de ingebouwde webcam, tot integratie in een botnet, alles in mogelijk.

Waar tot voor kort de laptop of tablet het apparaat van keuze was om in de woonkamer op internet te surfen, zal de smart-TV zich hier gaan doen gelden. Eddy Willems, Security Evangelist van G Data zegt hierover: “De grenzen tussen smartphone, pc en televisie worden steeds onduidelijker. Je kunt TV kijken op je smartphone en op internet surfen met je TV. Internettelevisie biedt een nieuw medium aan cybercriminelen,” zegt hij. Hij voegt hieraan toe dat als malware-schrijvers erin slagen om in de webwinkels van de providers te infiltreren, of de apparaten van de consument rechtstreeks met een drive-by-download kan infecteren, de consequenties enorm kunnen zijn. “In de toekomst kunnen smart-TV’s worden ingezet voor DDoS-aanvallen op bedrijven, industriële installaties of voor het hacken van wachtwoorden. We vermoeden dat cybercriminelen al gebruik maken van de gratis verkrijgbare software-ontwikkelingspakketten van de TV-fabrikanten om de mogelijkheden voor aanvallen te bestuderen. We verwachten de eerste ‘proof of concept’-aanvallen op korte termijn te zien verschijnen.”

Waarom zijn smart-TV’s een interessant doel?

-          Nieuwe gebruikersgroep: mensen die tot nu toe nooit een pc hebben gehad, komen nu wellicht voor het eerst echt in aanraking met internet.

-          Betaalde services: nu al bieden smart-tv’s mogelijkheden om online te winkelen naar apps, series en films. In de toekomst zal er nog veel meer online worden gewinkeld via de tv. Daardoor wordt de TV ook drager van gevoelige gegevens, zoals financiële gegevens en e-mailacounts.

-          Goede botnetpartner: de processoren van smart-TV’s beschikken over zoveel rekenkracht, dat het aantrekkelijk wordt om ze in te zetten bij brute force-aanvallen om wachtwoorden te kraken.

-          Persoonlijke gegevens: gebruikers moeten niet alleen vrezen voor hun financiële gegevens. Door de integratie van Skype en een webcam kunnen cybercriminelen heel letterlijk bij de gebruikers thuis naar binnen kijken. Dat is ook voor inbrekers heel handig: is de woning te moeite van een inbraak waard?

Smart-TV’s zijn pas het begin

Niet alleen nieuwe slimme TV’s hebben een internetverbinding. Er komen steeds meer huiselijke apparaten bij die een internetverbinding hebben. Denk bijvoorbeeld aan de thermostaat, de zonneschermen, het alarm, de lichten. Al deze toepassing bieden veel voordelen voor consumenten, maar verschaffen criminelen ook een extra manier om het huis ‘binnen te dringen.’

Hoewel de mogelijkheden er duidelijk zijn, zijn er geen aanvallen op smart-TV’s of andere huiselijke apparaten geconstateerd. Al is dat volgens Eddy Willems slechts een kwestie van tijd.


Deel: ' Cybercriminelen richten hun pijlen op smart-TV’s '




Lees ook