Cyrus Highsmith ontvangt Gerrit Noordzijprijs 2015

P E R S B E R I C H T

Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten / dr. P.A. Tiele-Stichting / Museum Meermanno

Den Haag, 6 februari 2015

Cyrus Highsmith ontvangt Gerrit Noordzijprijs 2015

De Gerrit Noordzijprijs gaat dit jaar naar de Amerikaanse letterontwerper Cyrus Highsmith.

De prijs is een internationale bekroning voor typografie en letterontwerp, die eens in de drie jaar wordt toegekend aan een succesvol ontwerper. De Gerrit Noordzijprijs is een samenwerking van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Museum Meermanno en de dr. P.A. Tiele-Stichting.

Cyrus Highsmith (1973, Providence, Rhode Island, VS) werkt voor de gerenommeerde Amerikaanse letteruitgeverij Font Bureau. Daarnaast doceert hij aan de Rhode Island School of Design en publiceert in talloze media en blogs. Zijn lettertypes worden gebruikt over de hele wereld, zo ontwikkelde hij lettertypes voor Rolling Stone Magazine, Men’s Health en The Wallstreet Journal en schreef hij een veelgebruikte introductie in de typografie, Inside Paragraphs: Typographic Fundamentals.

Uit het juryrapport: ‘Met deze prijs spreekt de jury haar waardering uit voor het hoge niveau van Highsmiths typografische kwaliteiten en de manier waarop hij deze met zijn publiek weet te delen. Hij beweegt met gemak tussen complexe en elementaire onderdelen van het vak.

Zijn stijl is herkenbaar en origineel; of hij nou werkt aan een lettertype of een grote publicatie, aan een kinderboek of een onderwijstekst, Highsmith hanteert overal dezelfde scherpe pen.’

Prijsuitreiking – tentoonstelling - seminar

Cyrus Highsmith ontvangt de prijs op vrijdag 6 maart 2015 in de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) uit handen van de laureaat van 2012, Karel Martens. Na de prijsuitreiking vindt de opening plaats van een tentoonstelling over het werk van Karel Martens, de laureaat van 2012. Deze tentoonstelling is van 6 maart t/m 3 april te zien op de KABK. Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie (Roma Publications).

Op zaterdag 7 maart 2015 vindt het Gerrit Noordzij-seminar voor studenten en andere geïnteresseerden plaats op de KABK, waarin het werk van Karel Martens door een aantal vakgenoten wordt belicht.

Museum Meermanno | Huis van het boek wijdt van 6 maart t/m 3 april een kleine presentatie aan het werk van laureaat Cyrus Highsmith.

Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten

Prinsessegracht 4, Den Haag

www.kabk.nl

Museum Meermanno | Huis van het boek

Prinsessegracht 30, Den Haag

www.meermanno.nl

open: dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur

Deel: ' Cyrus Highsmith ontvangt Gerrit Noordzijprijs 2015 '


Lees ook