D66 Amsterdam

PERSBERICHT
Amsterdam, 18 januari 2000

D66: uitkeringen inzetten voor reïntegratie werklozen

In de notitie "Werken met prikkels" die morgen wordt ingediend bij de gemeenteraad, doet D66 voorstellen voor nieuwe, onorthodoxe werkgelegenheidsprojecten. Volgens de sociaal-liberalen, moeten organisaties die werklozen naar werk begeleiden de juiste financiële prikkels krijgen.

D66 wil bijstandsuitkeringen gebruiken voor de financiering van reïntegratie projecten. De fractie stelt voor te experimenteren met marktgerichte bedrijven die verantwoordelijk zijn voor zowel het verstrekken van de uitkeringen als de reïntegratie van werklozen. Winst maken door werklozen met een bijstandsuitkering aan een baan te helpen, moet mogelijk worden.

In de notitie 'Werken met Prikkels' worden vier concrete experimenten uitgewerkt. Bij het meest vernieuwende experiment stelt D66 voor een organisatie waarin ook particuliere bedrijven vertegenwoordigd zijn, voor een langere periode, zowel het verstrekken van uitkeringen, als de reïntegratie van werklozen in een Amsterdamse wijk, voor haar rekening te laten nemen.

Deze organisatie krijgt een vast budget voor uitkeringen en reïntegratie, zoals scholing, kinderopvang en cursussen. De winst die gemaakt wordt als de uitkering kan worden stopgezet omdat werklozen een baan zijn geholpen, mag de organisatie houden.

In Amsterdam zijn bijna veertigduizend mensen met een bijstandsuitkering op zoek naar werk. Er blijkt een grote groep mensen te zijn die op de arbeidsmarkt geen voet aan de grond krijgt.

Woordvoerder Udo Kock: "Nu is het moment om iets te doen voor langdurig werklozen. Het werkgelegenheidsbeleid van de gemeente ontbeert vernieuwing. De projecten die gestart zijn, zoals Inzet Zuidoost, zetten nauwelijks zoden aan de dijk. Wij willen experimenteren met vergaande, onorthodoxe ideeën. Wat wij willen is mogelijk, er is alleen een dosis politieke moed voor nodig".

De notitie is als PDF-bestand beschikbaar. Voor het lezen van PDF-bestanden is Adobe Acrobat Reader nodig. Indien u hierover niet beschikt, dan kunt u dit gratis programma downloaden.

Deel: ' D66 A'dam uitkeringen inzetten voor reintegratie werklozen '
Lees ook