D66 blij met afschaffen erfpacht bij nieuwe woningen

29 januari 2015

Persbericht

D66 blij met afschaffen erfpacht bij nieuwe woningen

D66 is blij dat Utrecht de erfpacht bij nieuwe woningen afschaft. Hiertoe besloot de gemeenteraad donderdag. Het afschaffen van de erfpacht is een grote wens die D66 vorig jaar op liet nemen in het coalitieakkoord. D66-raadslid Lars Roodenburg: “D66 staat voor minder regels. Utrechters hebben geen behoefte aan belemmerende regels, zoals het recht van erfpacht. Het is een vooruitgang dat we nieuwe woningeigenaren nu meer vrijheid geven!”

Erfpacht

De constructie waarbij de gemeente eigenaar blijft van de grond onder koopwoningen is uit de tijd. In het coalitieakkoord heeft D66 daarom met GroenLinks, VVD en SP afgesproken dat de gemeente stopt met de uitgifte van grond voor woningen in erfpacht. Huiseigenaren worden zo ook eigenaar van de grond onder hun woning. Roodenburg: “De gemeente heeft als lokale overheid al genoeg mogelijkheden om de ruimtelijke kwaliteit van de stad te waarborgen, daar is het recht van erfpacht niet voor nodig. Utrechters krijgen nu zelf volledig het roer in handen over de grond onder hun woning.”

Minder regels

Het afschaffen van de erfpacht heeft ook voordelen bij het vinden van een financier en bij de verkoop van een woning. Roodenburg: “Erfpachtregels werken belemmerend bij het verkrijgen van een hypotheek en bij de verkoop van het huis. Daar komt nu gelukkig ook verandering in. Daarnaast vervalt het anti-speculatiebeding en de plicht om eerst bij Woningnet een nummertje te halen. Dit soort overbodige regels kunnen we missen als kiespijn. D66 wil dat nu ook de erfpacht voor huidige woningeigenaren wordt afgeschaft. We verwachten dit voorstel nog voor de zomer!”

Deel: ' D66 blij met afschaffen erfpacht bij nieuwe woningen in Utrecht '


Lees ook