D66 en CDA grote winnaars bij gemeenteraad onder zzp’ers


Regeringspartijen VVD en PvdA samen met SP grootste verliezers

BEEMSTER, 20140225 -- D66 en CDA zouden de grootste winnaars zijn, als er nu gemeenteraadsverkiezingen worden gehouden onder de meer dan 1 miljoen zzp’ers, freelancers en interim professionals in Nederland. D66 is zelfs de grootste partij, met omgerekend naar landelijke resultaten 43 zetels. Dat blijkt uit de ZZP Barometer, de onafhankelijke onderzoeksmonitor die deze maand is afgenomen onder 631 zzp’ers in Nederland. “Regeringspartijen VVD en PvdA verliezen procentueel het meest, net als de SP, vergeleken met onze zzp-peiling in 2012,” aldus initiatiefnemer Jeroen Sakkers.

D66 wordt met 43 zetels (+6) de grootste partij, als het aan de zzp’ers in Nederland ligt. VVD volgt met 38 zetels, 10 minder dan de zzp-peiling uitwees vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2012. Op enige afstand volgen GroenLinks met 15 zetels (+1), CDA met 10 zetels (+7), PvdA met 10 zetels (-4), PVV met 9 zetels (+3), SP met 8 zetels (-3) en ChristenUnie met 7 zetels (+3). Een opvallende stijger is 50Plus met 5 zetels (+3), wellicht vanwege het feit dat ook de zzp’ers in Nederland langzaam vergrijzen.

Uit deze zzp-peiling van de gemeenteverkiezingen blijkt dat het zzp-beleid van de afgelopen jaren geen vruchten heeft afgeworpen voor regeringspartijen VVD en PvdA: in totaal verliezen zij 23% van hun zzp-kiezers. Discussies rond het al dan afschaffen van de zelfstandigenaftrek en het doorvoeren van het sociaal akkoord hebben daar hoogstwaarschijnlijk aan bijgedragen. De winst van het CDA is wellicht te verklaren door hun hernieuwde focus op ondernemers.

Over het onderzoek

De ZZP Barometer is een initiatief van Victor Mundi, Exact, Freelance.nl, IT-Staffing, ikwordzzper.nl, YACHT, Vliegtickets.nl en Volkswagen. FastFlex Quality Sourcing, Freelancehouse, Opdrachten.nl, Uniforce Group, ZiPconomy en ZZPnodig zijn als sponsor aangesloten. Het landelijk zzp-onderzoek, dat begin 2010 van start is gegaan, verzamelt maandelijks belangrijke informatie voor de politiek en marktpartijen. Het onderzoek is via een online vragenlijst gehouden en deze maand door 631 zzp’ers beantwoord.


Deel: ' D66 en CDA grote winnaars bij gemeenteraad onder zzp’ers '
Lees ook