D66

Word Lid!

23 februari 2000

D66 zeer kritisch over strafbaarstelling zwarte handel voetbalkaartjes

Francisca Ravestein

Het CDA en GroenLinks hebben een initiatiefwetsvoorstel ingediend om de zwarte handel in voetbalkaartjes strafbaar te stellen. Dit voorstel houdt in dat iedereen die zonder toestemming van de organisatie voetbalkaartjes doorverkoopt, strafbaar is. Bij het EK2000 staan alle kaartjes op naam zodat je weet wie er binnenkomt en supporters van verschillende landen gescheiden kunnen worden. De initiatiefnemers gaan ervan uit dat zwarte handel dit beleid doorkruist. De strafbaarstelling zou de zwarte handel kunnen voorkomen en tegengaan.

D66 is om verschillende redenen tegen dit voorstel. De openbare orde rond de stadions wordt veel beter gewaarborgd door selectieve en gerichte steekproefsgewijze kaartcontrole op grond van informatie van de politie, zoals het kabinet wil. Het handhaven van de strafbaarstelling is verder een groot probleem. De bewijsvoering zal immers lastig zijn. Ook heeft het voorstel geen vat op de zwarte handel via Internet. Zwarthandelaren bij stadions kunnen ook nu al worden aangepakt via de gemeentelijke politieverordeningen. Ook via het civielrecht kan zwarte handel worden aangepakt.

Al met al is dit voor D66 reden om tegen deze symboolwet te zijn. De VVD wil het initiatief van GroenLinks/CDA aan een meerderheid helpen als de wet enkel en alleen voor het EK2000 geldt. D66 vindt dat het daarmee ook nog eens gelegenheidswetgeving wordt. Wetten maak je niet voor één toernooi, hoe groot dat ook is.

Francisca Ravestein
Woordvoerder Sport
E-mail:F.Ravestein@tk.parlement.nl

Deel: ' D66 kritisch over voorstel zwarte handel voetbalkaartjes '
Lees ook