Ingezonden persbericht

Persbericht D66 Amsterdam

18 september 2012

D66: laat eigenaren zelf WOZ-waarde bepalen

Amsterdam moet een proef starten om woningeigenaren zelf de WOZ-waarde te laten bepalen. Dat voorstel doet D66. In de hoofdstad is er veel discussie en onduidelijkheid over de gemeentelijke waardebepaling van woningen. Dit leidt tot veel bezwaren. In 2010 waren het er nog 16.000. (1)In Tilburg is vorig jaar een proef gehouden met het controleren van de eigen WOZ-waarde door woningeigenaren. De sociaal-liberalen willen dat Amsterdam dit voorbeeld volgt.

"Door woningeigenaren zelf inzicht te geven in de totstandkoming van de gegevens rondom de WOZ-waarde bepaling kan Amsterdam een hoop onduidelijkheid voorkomen. Wat kan leiden tot fors minder bezwaren. Dat is goed voor de druk op afhandeling van bezwaren en scheelt een hoop kosten", aldus D66-raadslid Carlien Roodink.

In Tilburg hebben in 2011 900 deelnemers aan de proef meegedaan. De woningeigenaren konden inloggen via een website om de WOZ-waarde van hun huis te bekijken. Op de site was het mogelijk om gegevens te wijzigen, bijvoorbeeld over de ligging van het huis of de woninginhoud. Ook was het mogelijk om 3 andere woningen te selecteren om het huis te vergelijken. 600 eigenaren waren het eens met het besluit van de gemeente. 300 anderen wijzigden de gegevens. De gemeente controleert deze nu op juistheid.

De WOZ-waarde van een woning is van invloed op de aanslagen van gemeente- en inkomstenbelasting van eigenaren.D66 gaat op 19 september het voorstel in de gemeenteraad in stemming brengen.

Deel: ' D66 laat eigenaren zelf WOZ-waarde bepalen '


Lees ook